Składniki:
- 3 kg miąższu z dyni
- 700g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
- 5 pomarańczy
- 350g cukru
- kilka goździków
- 2 cytryny
Dynię pokroić w kostkę - zasypać cukrem i odstawić na godzinę.
Jabłka pokroić w kostkę. Pomarańcze przekroić na ćwiartki, wydrążyć miąższ (bez białych błon i pestek).
Jabłka, pomarańcze i goździki dodać do dyni - gotować do uzyskania pożądanej konsystencji mieszając, gdy dżem zacznie gęstnieć, by nie przywierał do dna
[mój dżemik był gęsty po ok. 4 godzinach]
[mój dżemik był gęsty po ok. 4 godzinach]
Dodać wyciśnięty sok z cytryny - zagotować.
Gorący dżem włożyć do słoików, dokładnie zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego!
uwielbiam wszystkie przetwory z dodatkiem dyni! fajne połączenie smaków ;)
OdpowiedzUsuńo takie dżemy lubię:)
OdpowiedzUsuń