czwartek, 11 września 2014

Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy z cytryną



Składniki:
  • 3 kg miąższu z dyni
  • 700g jabłek (po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
  • 5 pomarańczy
  • 350g cukru
  • kilka goździków
  • 2 cytryny




Dynię pokroić w kostkę - zasypać cukrem i odstawić na godzinę.

Jabłka pokroić w kostkę. Pomarańcze przekroić na ćwiartki, wydrążyć miąższ (bez białych błon i pestek).

Jabłka, pomarańcze i goździki dodać do dyni - gotować do uzyskania pożądanej konsystencji mieszając, gdy dżem zacznie gęstnieć, by nie przywierał do dna
 [mój dżemik był gęsty po ok. 4 godzinach]

Dodać wyciśnięty sok z cytryny - zagotować.

Gorący dżem włożyć do słoików, dokładnie zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. uwielbiam wszystkie przetwory z dodatkiem dyni! fajne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń