Trochę nietypowa tarta - na krucho-drożdżowym spodzie z puszystym, dyniowym nadzieniem
Składniki:
ciasto:
- 150g mąki
- 40g smalcu
- 35g margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 40g śmietanki
nadzienie:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka cukru
- 1 1 starta marchewka
- 1 duża pierś z kurczaka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- 500g miąższu z dyni
- 100g śmietanki 30%
- 100g serka mascarpone
- 4 jajka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- odrobina startego sera żółtego
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Rozwałkować i wykleić przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) formę do tart.
Przykryć ciasto pergaminem, obciążyć ciasto grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 min.
Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Dodać marchewkę.
Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć gałką, solą i pieprzem - dodać do cebuli i marchewki - zarumienić.
Dynię zmiksować, dodać śmietankę, serek, jajka, sól, pieprz i gałkę - wymieszać tworząc, gładką, jednolitą masę.
Wyłożyć kurczaka z warzywami na podpieczony spód, zalać sosem dyniowo-śmietanowo-jajecznym.
Posypać startym serem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200c przez 50 min.
(wierzch powinien być ładnie zarumieniony, a nadzienie ścięte - sprawdzamy patyczkiem)
Podawać na ciepło.
Smacznego!
świetny pomysł, na pewno smaczna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Nieskromnie przyznam, że byłą b. dobra :)
Usuń