piątek, 5 września 2014

Tarta dyniowa

Trochę nietypowa tarta - na krucho-drożdżowym spodzie z puszystym, dyniowym nadzieniem



Składniki:
ciasto:

  • 150g mąki
  • 40g smalcu
  • 35g margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40g śmietanki
nadzienie:
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1 starta marchewka
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 500g miąższu z dyni
  • 100g śmietanki 30%
  • 100g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina startego sera  żółtego


Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.

Rozwałkować i wykleić przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) formę do tart.

Przykryć ciasto pergaminem, obciążyć ciasto grochem lub kulkami do pieczenia - podpiec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 min.


Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.

Dodać marchewkę.

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć gałką, solą i pieprzem - dodać do cebuli i marchewki - zarumienić.

Dynię zmiksować, dodać śmietankę, serek, jajka, sól, pieprz i gałkę - wymieszać tworząc, gładką, jednolitą masę.

Wyłożyć kurczaka z warzywami na podpieczony spód, zalać sosem dyniowo-śmietanowo-jajecznym.

Posypać startym serem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200c przez 50 min. 
(wierzch powinien być ładnie zarumieniony, a nadzienie ścięte - sprawdzamy patyczkiem)

Podawać na ciepło.

Smacznego!








2 komentarze: