- 20g drożdży
- 190g mleka 3,2%
- 40g cukru
- 380g mąki
- 75g masła
- 2 jajka
- borówki (ok. 350g)
- mleko
kruszonka:
- 25g mąki pszennej
- 15g miękkiego masła
- 15g cukru pudru
- kwaśna śmietana
Masło roztopić w mleku, przestudzić, by było letnie, dodać drożdże i resztę cukru - rozrobić.
Dodać pozostałe składniki - wyrobić gładkie ciasto.
(ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję)
Odstawić w misce przykrytej wilgotną ściereczkę do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Uformować bułeczki maczając dłonie w mące, by ciasto za bardzo się do nich nie kleiło - ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia na 10 min.
Po tym czasie zrobić wgłębienia w bułeczkach (np. dnem szklanki maczanej w mące) i wypełnić je borówkami.
Kruszonka:
Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i odrobinę śmietany - posiekać np. widelcem do uzyskania kruszonki. Jeżeli kruszonka będzie zbyt sypka, dodać śmietany. Posypać bułeczki kruszonką.
Brzegi posmarować mlekiem.
Brzegi posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 19 -20 min.
Drożdżówek nie należy zbytnio spiekać, by nie straciły wilgotności i puszystości.
Smacznego!
Drożdżówek nie należy zbytnio spiekać, by nie straciły wilgotności i puszystości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz