środa, 3 września 2014

Paszteciki wegetariańskie


Składniki:

  • 1 cebula
  • 2-3 łyżeczki mieszanki świeżych ziół (pietruszka, koperek, kolendra)
  • 150g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 200g sera feta
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 45g bułki tartej
  • 100g płatków owsianych
  • 600g gotowego ciasta francuskiego lub krucho-drożdżowego (ja przygotowuję ciasto sama - według tego przepisu.




Posiekać cebulkę, rozdrobnić orzechy i zioła.  

Dodać jajka, ser feta. sos sojowy, bułkę tartą i płatki owsiane - dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.


Pokroić ciasto na prostokąty o szer.  10cm. Układać farsz wzdłuż dłuższego boku, przeciwny bok posmarować roztrzepanym jajkiem.

Zwinąć w rulon zaczynają od boku z nadzieniem.  Obrócić tak, by zlepiony bok znajdował się od spodu. Pokroić na paszteciki o długości ok. 5cm. Każdy naciąć w poprzek, posmarować pozostałym jajkiem (można posypać sezamem)

Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz