Składniki:
- 1 cebula
- 2-3 łyżeczki mieszanki świeżych ziół (pietruszka, koperek, kolendra)
- 150g orzechów włoskich
- 3 jajka
- 200g sera feta
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 45g bułki tartej
- 100g płatków owsianych
- 600g gotowego ciasta francuskiego lub krucho-drożdżowego (ja przygotowuję ciasto sama - według tego przepisu.
Posiekać cebulkę, rozdrobnić orzechy i zioła.
Dodać jajka, ser feta. sos sojowy, bułkę tartą i płatki owsiane - dokładnie wymieszać, tworząc jednolitą masę.
Pokroić ciasto na prostokąty o szer. 10cm. Układać farsz wzdłuż dłuższego boku, przeciwny bok posmarować roztrzepanym jajkiem.
Zwinąć w rulon zaczynają od boku z nadzieniem. Obrócić tak, by zlepiony bok znajdował się od spodu. Pokroić na paszteciki o długości ok. 5cm. Każdy naciąć w poprzek, posmarować pozostałym jajkiem (można posypać sezamem)
Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez ok. 20min.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz