Nie ma nic lepszego niż cieplutka bułeczka na śniadanko :)
Składniki:
- 300g zsiadłego mleka
- 15g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 50g pszenicy
- 450g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g oliwy
Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Pszenicę mielimy, mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Dzielimy na 8 / 9 części, z każdej formujemy bułeczkę, robimy nożem nacięcie (mocno nacinamy bułki na pół)
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)
Smarujemy wierzch mlekiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.
Smacznego!
Bułeczek na zsiadłym mleku nie jadłam, muszą być pyszne;)
OdpowiedzUsuń