Rogaliki chyba na stałe wpiszą się w nasz jadłospis - w moim domu robi się je błyskawicznie i równie szybko pożera :)
Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 80g śmietanki 30%
- 280g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 75g margaryny
- 75g smalcu
+
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.
Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut
Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć łyżkę dżemu z dyni, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rogaliki mlekiem.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]
Na każdym ułożyć łyżkę dżemu z dyni, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Posmarować rogaliki mlekiem.
Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.
Smacznego!
PYSZNE I NA PEWNO AROMATYCZNE...ZAPRASZAM NA ROGALIKI Z NUTELLĄ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/rogaliki-z-nutella-oraz-co-zrobic-by.html
Twoje rogaliki równie pyszne! :)
Usuń