sobota, 27 września 2014

Kluseczki ryżowe

Kluseczki ryżowe to doskonały dodatek do różnych dań - u mnie dziś z dodatkiem curry, gdyż taki smak pasował do dania głównego.
Można je przyrządzić ze świeżą natką pietruszki, bazylią lub innymi ziołami.

Składniki:
  • 200g ryżu
  • sól
  • 50g mąki
  • 2 jajka
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry


Ryż ugotować w osolonym wrzątku (20 min.), odcedzić i ostudzić.

Wymieszać z jajkami, mąką, 1 łyżeczką soli, curry i pieprzu.

Mokrymi dłońmi formować małe kuleczki, ugotować we wrzątku (ok. 5 min)

Smacznego!


4 komentarze:

  1. Fajna odmiana, świetny pomysł na moje jutrzejsze popisy kulinarne. Z czym proponujesz je podać Asieńko? Pamiętaj, że mam w domu mega niejadka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą pasowały do każdego sosu. Polecam sos z gruszkami lub morelami, może Adek się przekona?

      Usuń
    2. Spróbuję, dam znać jak poszło....:)

      Usuń