Kluseczki ryżowe to doskonały dodatek do różnych dań - u mnie dziś z dodatkiem curry, gdyż taki smak pasował do dania głównego.
Można je przyrządzić ze świeżą natką pietruszki, bazylią lub innymi ziołami.
Składniki:
- 200g ryżu
- sól
- 50g mąki
- 2 jajka
- pieprz
- 1 łyżeczka curry
Ryż ugotować w osolonym wrzątku (20 min.), odcedzić i ostudzić.
Wymieszać z jajkami, mąką, 1 łyżeczką soli, curry i pieprzu.
Mokrymi dłońmi formować małe kuleczki, ugotować we wrzątku (ok. 5 min)
Smacznego!
Fajna odmiana, świetny pomysł na moje jutrzejsze popisy kulinarne. Z czym proponujesz je podać Asieńko? Pamiętaj, że mam w domu mega niejadka:)
OdpowiedzUsuńBędą pasowały do każdego sosu. Polecam sos z gruszkami lub morelami, może Adek się przekona?
UsuńSpróbuję, dam znać jak poszło....:)
Usuńczekam... :))
Usuń