czwartek, 4 września 2014

Fantastyczne ciasto dyniowe z migdałami i suszonymi owocami

Wspaniałe, puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto dyniowe to efekt moich wczorajszych nocnych eksperymentów :)
Wyszło dokładnie takie, jak sobie wymarzyłam! A dynia o posmaku melona dodała mu 'pazura'

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • 60g suszonych owoców (brzoskwinie i daktyle)
  • 20g płatków migdałów
  • 300g dyni
  • 5 jajek
  • 200g śmietanki 30%
  • 15g cukru waniliowego
  • 60g cukru


Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej formy do tarty tworząc brzeg o wysokości ok. 2,5 - 3 cm.
(forma posmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia / folią aluminiową)

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i podpiec przez 5 min.

Suszone owoce pokroić na niewielkie kawałki, ułożyć na cieście wzdłuż wysokiego brzegu.

Żółtka wymieszać ze zmiksowanym miąższem dyni, śmietanką i cukrem.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy dyniowo - śmietanowej - delikatnie wymieszać rózgą.

Wlać masę na spód z ciasta francuskiego.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 50 - 55 min. 
(sprawdzić wbijając patyczek - powinien być suchy po wyciągnięciu, a wierzch ciasta ładnie zarumieniony)

10 min. przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów.

Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku.

Smacznego!




2 komentarze: