Wspaniałe, puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto dyniowe to efekt moich wczorajszych nocnych eksperymentów :)
Wyszło dokładnie takie, jak sobie wymarzyłam! A dynia o posmaku melona dodała mu 'pazura'
Składniki:
- ciasto francuskie
- 60g suszonych owoców (brzoskwinie i daktyle)
- 20g płatków migdałów
- 300g dyni
- 5 jajek
- 200g śmietanki 30%
- 15g cukru waniliowego
- 60g cukru
Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć do przygotowanej formy do tarty tworząc brzeg o wysokości ok. 2,5 - 3 cm.
(forma posmarowana tłuszczem i wysypana bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia / folią aluminiową)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i podpiec przez 5 min.
Suszone owoce pokroić na niewielkie kawałki, ułożyć na cieście wzdłuż wysokiego brzegu.
Żółtka wymieszać ze zmiksowanym miąższem dyni, śmietanką i cukrem.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy dyniowo - śmietanowej - delikatnie wymieszać rózgą.
Wlać masę na spód z ciasta francuskiego.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 50 - 55 min.
(sprawdzić wbijając patyczek - powinien być suchy po wyciągnięciu, a wierzch ciasta ładnie zarumieniony)
10 min. przed końcem pieczenia posypać płatkami migdałów.
Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia w otwartym piekarniku.
Smacznego!
Wygląda cudownie! Marzę teraz o takim :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Wpadaj na kawałek :)
Usuń