ciasto:
- 50g smalcu
- 50g masła
- 190g mąki
- szczypta soli
- 20g drożdży
- 60g jogurtu owocowego
- niepełna łyżka cukru
nadzienie:
- 100g masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500g gruszek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 350g jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
- 150g żurawiny
- 75g cukru trzcinowego [jeżeli mamy bardzo słodkie jabłka i gruszki, można zmniejszyć ilość cukru]
+ mleko
Ciasto:
Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Rozrobić drożdże z cukrem.
Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.
Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tart - podpiec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.
1/3 ciasta rozwałkować i pokroić w paski.
Nadzienie:
Masło roztopić, dodać mąkę - dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.
Dodać cukier trzcinowy - smażyć kilka minut.
Dodać pokrojone w kostkę gruszki i jabłka oraz żurawinę - dokładnie wymieszać i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Masę wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane paski ciasta - posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 min.
Smacznego!
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć przygotowaną formę do tart - podpiec przez 10 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.
1/3 ciasta rozwałkować i pokroić w paski.
Nadzienie:
Masło roztopić, dodać mąkę - dobrze wymieszać i chwilę podsmażyć.
Dodać cukier trzcinowy - smażyć kilka minut.
Dodać pokrojone w kostkę gruszki i jabłka oraz żurawinę - dokładnie wymieszać i smażyć 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Masę wyłożyć na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane paski ciasta - posmarować mlekiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40 min.
Smacznego!
Wytworna :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMmm, bardzo kusząco się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń