niedziela, 14 września 2014

Puszyste ciasto z borówkami

Szybkie, puszyste i smaczne ciasto z borówkami


Składniki: 
  • ciasto francuskie
  • 5 jajek
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 250g śmietanki 30%
  • 75g cukru
  • 150g borówek



Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę do tart (forma obłożona pergaminem)

Podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.

Żółtka, cukier i obie śmietany wymieszać.

Białka ubić - dodać do masy i delikatnie wymieszać rózgą.

Na podpieczonym spodzie ułożyć borówki, wylać na wierzch masę jajeczno - śmietanową.

Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40-50min.

[ciasto powinno się ładnie zarumienić i ściąć - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy]

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, jakby miał rozpływać się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jest bardzo delikatne i rzeczywiście rozpływa się w ustach :)

      Usuń