Szybkie, puszyste i smaczne ciasto z borówkami
Składniki:
- ciasto francuskie
- 5 jajek
- 250g gęstej śmietany 18%
- 250g śmietanki 30%
- 75g cukru
- 150g borówek
Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną formę do tart (forma obłożona pergaminem)
Podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.
Podpiec przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200C.
Żółtka, cukier i obie śmietany wymieszać.
Białka ubić - dodać do masy i delikatnie wymieszać rózgą.
Na podpieczonym spodzie ułożyć borówki, wylać na wierzch masę jajeczno - śmietanową.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40-50min.
[ciasto powinno się ładnie zarumienić i ściąć - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy]
[ciasto powinno się ładnie zarumienić i ściąć - patyczek wbity w ciasto powinien być suchy]
Smacznego!
Wygląda pysznie, jakby miał rozpływać się w ustach :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jest bardzo delikatne i rzeczywiście rozpływa się w ustach :)
UsuńMmm, wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuń