wtorek, 23 września 2014

Drożdżówki ze śliwkami




Składniki: (6 / 7 sztuk)
  • 20g drożdży
  • 190g mleka 3,2%
  • 40g cukru
  • 380g mąki
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • śliwki bez pestek (u mnie 3 szt. na jedną drożdżówkę)
  • mleko
kruszonka:
  • 25g mąki pszennej
  • 15g miękkiego masła
  • 15g cukru pudru
  • kwaśna śmietana


Masło roztopić w mleku, przestudzić, by było letnie, dodać drożdże i resztę cukru - rozrobić.

Dodać pozostałe składniki - wyrobić gładkie ciasto.
(ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję)

Odstawić w misce przykrytej wilgotną ściereczkę do wyrośnięcia na ok. 30 min.

Uformować bułeczki maczając dłonie w mące, by ciasto za bardzo się do nich nie kleiło - ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia na 10 min.

Po tym czasie zrobić wgłębienia w bułeczkach (np. dnem szklanki maczanej w mące) i wypełnić je śliwkami.

Kruszonka:

Wymieszać mąkę z cukrem pudrem, dodać masło i odrobinę śmietany - posiekać np. widelcem do uzyskania kruszonki. Jeżeli kruszonka będzie zbyt sypka, dodać śmietany. Posypać bułeczki kruszonką.

Brzegi posmarować mlekiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 19 -20 min.

Drożdżówek nie należy zbytnio spiekać, by nie straciły wilgotności i puszystości.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz