wtorek, 9 września 2014

Rogaliki z dżemem z dyni z imbirem

Rogaliki chyba na stałe wpiszą się w nasz jadłospis - w moim domu robi się je błyskawicznie i równie szybko pożera :)



Składniki:

  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 80g śmietanki 30%
  • 280g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 75g margaryny
  • 75g smalcu
+




Najlepiej, żeby wszystkie składniki, za wyjątkiem tłuszczów, miały temperaturę pokojową. 

Rozrobić drożdże z cukrem.

Mąkę dokładnie wymieszać z solą i posiekanym tłuszczem.

Drożdże wymieszać ze śmietanką i dodać do mąki posiekanej z tłuszczem. Całość dokładnie wymieszać.

Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 30 minut

Podzielić ciasto na 2 części. Część ciasta wyjąć na dobrze obsypaną mąką stolnicę, oprószyć mąką i delikatnie zagnieść w kulę. Rozwałkować na kształt koła --przeciąć na 8 części (trójkątów).
[jeśli chcemy duże rogale, formujemy większe koło lub przecinamy je na 4 części]


Na każdym ułożyć łyżkę dżemu z dyni, zawinąć tworząc rogaliki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.

Posmarować rogaliki mlekiem.

Piec ok. 21 - 22 min. w temperaturze 200C.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. PYSZNE I NA PEWNO AROMATYCZNE...ZAPRASZAM NA ROGALIKI Z NUTELLĄ;POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/09/rogaliki-z-nutella-oraz-co-zrobic-by.html

    OdpowiedzUsuń