czwartek, 18 września 2014

Bułeczki z pszenicą na zsiadłym mleku

Nie ma nic lepszego niż cieplutka bułeczka na śniadanko :)



Składniki:
  • 300g zsiadłego mleka
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50g pszenicy
  • 450g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy


Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Pszenicę mielimy, mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Dzielimy na 8 / 9 części, z każdej formujemy bułeczkę, robimy nożem nacięcie (mocno nacinamy bułki na pół)


Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)

Smarujemy wierzch mlekiem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 20min.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bułeczek na zsiadłym mleku nie jadłam, muszą być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń