Ciasto na chleb możemy szybko i bez wysiłku wyrobić w robocie kuchennym, jednak równie proste jest ręczne przygotowanie ciasta na chleb:
1. Pokruszyć drożdże w palcach do miseczki, dodać cukier.
2. Dokładnie rozprowadzić drożdże 4 łyżkami ciepłej wody, by nie było żadnych grudek.
3. Na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać zawiesinę drożdży.
4. Wlać resztę letniej wody do wgłębienia.
5. Zgarnąć nieco mąki do zawiesiny i wymieszać, aż powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany.
6. Oprószyć rozczyn mąką, pozostawić na 20min. do wyrośnięcia (powinien się spienić i podwoić objętość wypełniając wgłębienie).
7. Zagarniać resztę mąki do rozczynu (gdyby ciasto było za luźne i kleiło się do rąk, dodać nieco mąki; jeśli będzie za twarde - dolać wody)
8. Uformować kulę - ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia.
9. Wyjąć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką, wyrabiać przez 10 min. Najpierw rozciągnąć ciasto w kierunku od siebie.
10. Zwinąć ciasto z powrotem w kulę.
11. Obrócić o 90 stopni i ponownie rozciągnąć. Powtarzać kilka razy. W miarę wyrabiania ciasto staje się gładkie, elastyczne i lśniące.
12. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość (1,5-2h).
13.Jeśli ciasto jest dostatecznie wyrośnięte, po włożeniu do niego palca pozostaje dołek.
14. 'Przebić' ciasto uderzając pięścią, następnie wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką.
15. Nadać podłużny kształt delikatnie je ugniatając.
16. Kantem dłoni zrobić spore wgłębienie wzdłuż ciasta, zwinąć ciasto w gruby wałek.
17. Obrócić spojeniem do dołu, zrobić ostrym nożem 3 ukośne nacięcia. Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
18. Nagrzać piekarnik do 220ºC, wstawić chleb. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 20-25min.
Dobrze upieczony chleb opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
1. Pokruszyć drożdże w palcach do miseczki, dodać cukier.
2. Dokładnie rozprowadzić drożdże 4 łyżkami ciepłej wody, by nie było żadnych grudek.
3. Na środku mąki zrobić wgłębienie i wlać zawiesinę drożdży.
4. Wlać resztę letniej wody do wgłębienia.
5. Zgarnąć nieco mąki do zawiesiny i wymieszać, aż powstanie gładki rozczyn o konsystencji śmietany.
6. Oprószyć rozczyn mąką, pozostawić na 20min. do wyrośnięcia (powinien się spienić i podwoić objętość wypełniając wgłębienie).
7. Zagarniać resztę mąki do rozczynu (gdyby ciasto było za luźne i kleiło się do rąk, dodać nieco mąki; jeśli będzie za twarde - dolać wody)
8. Uformować kulę - ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia.
9. Wyjąć ciasto na stolnicę lekko posypaną mąką, wyrabiać przez 10 min. Najpierw rozciągnąć ciasto w kierunku od siebie.
10. Zwinąć ciasto z powrotem w kulę.
11. Obrócić o 90 stopni i ponownie rozciągnąć. Powtarzać kilka razy. W miarę wyrabiania ciasto staje się gładkie, elastyczne i lśniące.
12. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej, aż podwoi objętość (1,5-2h).
13.Jeśli ciasto jest dostatecznie wyrośnięte, po włożeniu do niego palca pozostaje dołek.
14. 'Przebić' ciasto uderzając pięścią, następnie wyłożyć na stolnicę lekko posypaną mąką.
15. Nadać podłużny kształt delikatnie je ugniatając.
16. Kantem dłoni zrobić spore wgłębienie wzdłuż ciasta, zwinąć ciasto w gruby wałek.
17. Obrócić spojeniem do dołu, zrobić ostrym nożem 3 ukośne nacięcia. Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.
18. Nagrzać piekarnik do 220ºC, wstawić chleb. Po 15 min. zmniejszyć temperaturę do 190ºC i piec 20-25min.
Dobrze upieczony chleb opukany od spodu wydaje głuchy odgłos.
Kochana moja koluniu :))))
OdpowiedzUsuńten kolorowy chleb prezentuje się fantastycznie!
jakież talenty mają te moje blogowe koleżanki....
buzialki od blogowej romki :) (kurcze już się chyba nie odklei ode mnie ta romka :)))) )
no to teraz proszę mnie tu inspirować kulinarnie!!!!
Kochane Sylwiątko! Jakże miło mi Cię TU 'widzieć'!!! :D
OdpowiedzUsuńTalentem to Ty byś mogła nas wszystkie poobdzielać i dla Ciebie by jeszcze sporo zostało :))))
Postaram się :)))
Ręczne są naj naj zdrowsze niż to badziewie co pchają w sklepach napchane chemią .
OdpowiedzUsuńMalowanie dachów
Zgadzam się, dlatego nie kupuję pieczywa od blisko 4 lat :)
Usuńhej, mam pytanie do Ciebie Joasiu, czy masz moze przepis jak robi sie zakwas do chleba, mialam kiedys zakwas od znajomej ale przestalam piec chleb a teraz by mi sie przydal
OdpowiedzUsuńHej,
Usuńmam - powinien być na blogu. Zaraz poszukam, jeśli nie ma - napiszę Ci :)
Proszę bardzo: http://magnolia0joaska.blogspot.com/2012/01/przygotowanie-do-chleba-na-zakwasie.html
Usuń