poniedziałek, 28 listopada 2011

Chleb tostowy

Składniki:

  • 5g drożdży instant
  • 240g wody
  • 30g masła
  • 500g mąki pszennej
  • 10g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli



Wymieszać drożdże z wodą, cukrem i masłem.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie ciasto.

Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.

Podzielić na 3 części, z każdej uformować kulę. Ułożyć kule obok siebie w nasmarowanej wąskiej  formie (keksówce).


Aby chlebek miał ładny kolor, smarujemy wierzch mlekiem (można dodatkowo posypać słonecznikiem lub makiem)

Przykryć wilgotną ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min, aż podwoi objętość (jeśli nie mamy czasu, można wstawić do wyrośnięcia do piekarnika [50ºC]

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30-35min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz