Składniki:
- 3 ziarna kardamonu
- (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
- 40g pistacji
- 40g kaszy manny
- 30g margaryny
- 100g wiórków kokosowych
- 250g mleka 3,2%
- 50g cukru
- 4 jajka
- 250g schłodzonego mleka skondensowanego
- 100g śmietany 30%
- 30g płatków migdałowych
Kaszę i margarynę zagotować mieszając (ok.3 min).
Dodać wiórki, mleko, cukier - zagotować ciągle mieszając (6min.). Odstawić do wystygnięcia na ok. 20min.
Następnie wbijać po 1 jajku (stale mieszając).
Kardamon i pistacje zmielić, dodać do masy. Dolać mleko skondensowane oraz śmietanę. Wymieszać.
Wlać masę do wąskiej formy keksówki [30 x 12 x 10 cm]; Formę wstawić do większej blaszki do pieczenia wypełnionej wodą do wys. 1 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35min.
Przed pokrojeniem na małe kawałki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz