niedziela, 27 listopada 2011

Kokosowo-pistacjowe marzenie

Indyjskie ciasto o ciekawym posmaku kardamonu...


Składniki:

  • 3 ziarna kardamonu
  • (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
  • 40g pistacji
  • 40g kaszy manny
  • 30g margaryny
  • 100g wiórków kokosowych
  • 250g mleka 3,2%
  • 50g cukru
  • 4 jajka
  • 250g schłodzonego mleka skondensowanego
  • 100g śmietany 30%
  • 30g płatków migdałowych





Kaszę i margarynę zagotować mieszając (ok.3 min).

Dodać wiórki, mleko, cukier - zagotować ciągle mieszając (6min.). Odstawić do wystygnięcia na ok. 20min.

Następnie wbijać po 1 jajku (stale mieszając).

Kardamon i pistacje zmielić, dodać do masy. Dolać mleko skondensowane oraz śmietanę. Wymieszać.

Wlać masę do wąskiej formy keksówki [30 x 12 x 10 cm]; Formę wstawić do większej blaszki do pieczenia wypełnionej wodą do wys. 1 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 35min.

Przed pokrojeniem na małe kawałki odstawić do całkowitego ostygnięcia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz