środa, 30 listopada 2011

Lody waniliowe

Lody o 23:30? Czemu nie?! Kilka razy próbowałam przygotować lody z różnych przepisów, ale zawsze po zamrożeniu wytrącały się w nich kawałki lodu i smakowały, jak sopelki. Wczoraj wypróbowałam nowy przepis i muszę stwierdzić, że wyszły bardzo dobre!


Składniki:
400g tłustego mleka
200g śmietany, min. 30%
120g cukru (można dać mniej)
2 op. cukru waniliowego
4 żółtka
szczypta soli

Wymieszać wszystkie składniki, gotować 8min. w temperaturze 90ºC ciągle mieszając. 

Masę przelać do foremki do wysokości maks. 4cm. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do całkowitego schłodzenia przed włożeniem do zamrażarki. 

Mrozić ok. 10h. 

Przed podaniem wyciągnąć z zamrażarki i wstawić na kilka minut do lodówki.




2 komentarze:

  1. Na lody o tej godzinie chyba tylko Ty możesz sobie pozwolić ;) Wyglądają bardzo smakowicie :P

    Siaaska :)

    OdpowiedzUsuń