niedziela, 27 listopada 2011

Trójkolorowy chleb

Czas wystartować ze smacznym blogiem... 

Zacznę skromnie...od przepisu na trójkolorowy chleb :)



Składniki:

  • 90g drożdży
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 450g ciepłej wody
  • 6 łyżek oliwy
  • 900g mąki 
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 100g szczypiorku, szpinaku lub zielonej części pora
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego



Ciasto żółte:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki kurkumy
150 g ciepłej wody
2 łyżki oliwy
300g mąki
1/2 łyzeczki soli

Ze składników wyrobić ciasto (drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, dodać pozostałe składniki)

Ciasto zielone:
100g zmiksowanego szczypiorku, zielonej części pora (zmiksowanej) lub mrożonego szpinaku [chleb najlepiej smakuje ze szczypiorkiem]

30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
150 g ciepłej wody
2 łyżki oliwy
300g mąki
1/2 łyzeczki soli

Wyrobić, jak wyżej blog ogrodniczy - zieloneblogi.pl

Ciasto czerwone:

30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki przecieru pomidorowego
150 g ciepłej wody
2 łyżki oliwy
300g mąki
1/2 łyzeczki soli

Wyrobić, jak wyżej blog ogrodniczy - zieloneblogi.pl

Podzielić każde ciasto na 2 części (2 bochenki).


Z jednej części kazdego koloru uformować wałeczek:


Splatamy wałeczki w warkocz:


 [ z drugą częścią robimy to samo]

Przekładamy bochenki na blachę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia (ok. 20- 30min)


Wyrośnięte chlebusie posmarować roztrzepanym żółtkiem:


posypać według uznania makiem, sezamem, słonecznikiem, płatkami owsianymi:


Nagrzać piekarni do 200 stopni, piec ok. 40 minut. (czasami wystarczy 30 - jeśli chleb ładnie się zarumieni i opukany od spodu wydaje głuchy dźwięk, mozna wyciągnąć z piekarnika)


Tadam - gotowe:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz