środa, 30 listopada 2011

Pyszne gołąbki z drobiem

 

Składniki:
  • 200g ryżu
  • 10 dużych liści kapusty białej lub włoskiej
  • 100g cebuli
  • 2 ząbki czosnku 
  • 20g masła
  • 100g boczku wędzonego
  • 250g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu



Przygotowanie kapusty

Wycinam głąb:


Wkładam kapustę do garnka z wrzątkiem, chwilę blanszuję ściągając po kolei liście (można również wstawić na kilka minut do mikrofalówki, po czym ściągnąć miękkie liście; powtarzać, aż ściągniemy odpowiednią ilość liści)

Wkładam kilka (2,3) liści na dno garnka, by gołąbki nie przywierały w czasie gotowania:



Z przygotowanych liści na gołąbki wycinam zgrubienia:



Przygotowanie farszu:

Posiekać cebulkę i czosnek, dodać masło, poddusić.

Zmielić boczek i filety z kurczaka, dodać do cebulki.

Dodać ugotowany ryż, sól i pieprz - wymieszać.

(czasami dodaję startą marchewkę - dodaje gołąbkom 'pazura' ;))

Przygotowanie gołąbków:

Nakładam porcję farszu na liść (ilość farszu zależy od wielkości liścia):



i zawijam (najpierw składam boki, następnie roluję - kiedyś najpierw zwijałam, potem wciskałam boczki do środka, ale ten sposób grozi połamaniem liści, jeśli nie są dostatecznie miękkie):







Układam gołąbki ściśle w garnku, zalewam bulionem (czasami dodaję listek laurowy i ziele angielskie):



Chwilkę gotuję w szybkowarze (w zasadzie wystarczy zagotować, wyłączyć i poczekać aż zejdzie ciśnienie - gołąbki będą mięciutkie); w normalnym garnku trzeba pogotować trochę dłużej (30-45min)


Podaję z sosem pomidorowym lub pomidorowo-paprykowym [przepisy w zakładce 'sosy']



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz