Składniki:
- 200g ryżu
- 10 dużych liści kapusty białej lub włoskiej
- 100g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 20g masła
- 100g boczku wędzonego
- 250g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie kapusty
Wycinam głąb:
Wkładam kapustę do garnka z wrzątkiem, chwilę blanszuję ściągając po kolei liście (można również wstawić na kilka minut do mikrofalówki, po czym ściągnąć miękkie liście; powtarzać, aż ściągniemy odpowiednią ilość liści)
Wkładam kilka (2,3) liści na dno garnka, by gołąbki nie przywierały w czasie gotowania:
Z przygotowanych liści na gołąbki wycinam zgrubienia:
Przygotowanie farszu:
Posiekać cebulkę i czosnek, dodać masło, poddusić.
Zmielić boczek i filety z kurczaka, dodać do cebulki.
Dodać ugotowany ryż, sól i pieprz - wymieszać.
(czasami dodaję startą marchewkę - dodaje gołąbkom 'pazura' ;))
Przygotowanie gołąbków:
Nakładam porcję farszu na liść (ilość farszu zależy od wielkości liścia):
i zawijam (najpierw składam boki, następnie roluję - kiedyś najpierw zwijałam, potem wciskałam boczki do środka, ale ten sposób grozi połamaniem liści, jeśli nie są dostatecznie miękkie):
Układam gołąbki ściśle w garnku, zalewam bulionem (czasami dodaję listek laurowy i ziele angielskie):
Chwilkę gotuję w szybkowarze (w zasadzie wystarczy zagotować, wyłączyć i poczekać aż zejdzie ciśnienie - gołąbki będą mięciutkie); w normalnym garnku trzeba pogotować trochę dłużej (30-45min)
Podaję z sosem pomidorowym lub pomidorowo-paprykowym [przepisy w zakładce 'sosy']
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz