środa, 4 stycznia 2012

Pieczony kurczak z kopytkami w sosie brzoskwiniowym



Składniki:
  • podudzia kurczaka
  • przyprawa uniwersalna
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz
  • oliwa
sos brzoskwiniowy
  • 300g brzoskwiń z puszki (bez zalewy)
  • 60g masła
  • 2 łyżki łagodnej musztardy (np. Kremskiej lub Jerozolimskiej)
kopytka
przepis tu

Podudzia ułożyć w naczyniu żaroodporny, posypać przyprawami:


Upiec w piekarniku w temperaturze 200C (termoobieg  ok.30min.)



Sos brzoskwiniowy:

Rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki - zagotować.

Zmiksować.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Sosik wygląda bardzo zachęcająco...

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze nigdy kopytek na słodko.

    OdpowiedzUsuń
  3. monami
    ten sos wcale nie jest na słodko - ma słodkawy posmak, ale nie jest to typowy słodki sos :) Z kopytkami i kurczakiem wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń