sobota, 28 stycznia 2012

Masa cukrowa - jak wykonać mini róże

Na prośbę Agi, prezentuję sposób wykonania moich mini różyczek :)




Przygotować masę cukrową. Rozwałkować na cieniutki placek (im cieńszy tym ładniejsze róże):


Do mini różyczek wykroić kwiatki o średnicy 3,5cm [do dużych kółka małym kieliszkiem]:


Nacinamy płatki:


i rozpoczynamy zwijanie - pierwszy płatek:


następnie przeciwległy:


i kolejne w ten sam sposób:


Następnie przylepiamy zielony listek od spodu (można nieco zwilżyć wodą - łatwiej się przyklei do różyczki)


Efekt końcowy 
(największa róża w tym zestawie zrobiona z dwóch kwiatków; drugi o nieco większej średnicy)




8 komentarzy:

  1. Piękne, piękne, piękne!!! Skorzystam z podpowiedzi przy najbliższej produkcji tortu urodzinowego:)


    PS. Masz piękną nazwę:) Magnolia to mój ulubiony kwiat:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :)

      Uwielbiam większość kwiatów :) Peonie też :D

      Usuń
  2. A Asia siedzi i robi różyczki ;) Podziwiam za cierpliwość, chęci i w ogóle :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tja...świstak siedzi i zawija w sreberka, a ja lepię kwiaty :)

      Usuń
  3. Dziękuję za tę lekcję! Dekorowanie ciast to dla mnie koszmar! Świetnie, że zrobiłaś zdjęcia krok po kroku. Nie mam dzisiaj nic do roboty, więc będę 'tworzyć" różyczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie :) Miłej zabawy :D

      Usuń
  4. taaaaak, Wy na tym blogu to jeszcze pewnie Asi nie znacie :)))))
    Magnoliowa, uwielbiam Cię!!!!
    romka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Sylwiątko! :**************************************

      Usuń