Złociste, aromatyczne i soczyste...
Składniki:
- 600g żeberek
- 2 ząbki czosnku (lub 1 duży)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka pieprzu
- sól
- 1 łyżeczka majeranku
- olej
Z czosnku, miodu, musztardy i pieprzu przygotować marynatę (powinna być dość gęsta).
Dokładnie wysmarować żeberka - przykryć i odstawić na co najmniej 1h (idealnie na kilka godzin).
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance, posolić i posypać majerankiem - podlać odrobiną oleju i wody, wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i zapiekać pod przykryciem ok. 40min.
Następnie odkryć i zapiekać ok. 15-20min aż żeberka nabiorą złocistego koloru i będą miękkie.
Smacznego!
Pychota. Nawet nie wiesz jaką mam ochotę na te żeberka:) Z miejsca bym je opracowała :)
OdpowiedzUsuńEch...niestety zniknęły w ciągu sekundy :-)
Usuńpoliecam jest bardzo dobre!!!!nawet zmiekczylo serce mojego bardzo zlego na mnie meza.przepis uratowal moje malzenstwo .-)))
OdpowiedzUsuńDziękuję za rekomendację i cieszę się, że uratowałam małżeństwo :)))))))))))))))
UsuńByły pyszne :D dzisiaj znowu robie :)
OdpowiedzUsuńMiód na moje serce :D
UsuńWłaśnie zamarynowałam i wstawiłam do lodówki...już się nie mogę doczekać finału ))
UsuńUla.
Mniam, mniam! Zazdroszczę i chyba wpadnę do Ciebie na dzisiejszy obiad :)))
UsuńMam nadzieję, że będzie smakowało :D
też dziś na obiadek serwuję :) zobaczymy co powie mój najostrzejszy krytyk kulinarny - moja córa :)
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki, by córuni smakowało :)))
Usuńczym przykryc zeberka?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz naczynia żaroodpornego z przykrywką, można użyć folii aluminiowej.
UsuńWłaśnie marybuję, dam znać jak zjem;)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację :))
Usuńbardzo dobre ,pyszne:) i malo pracy trzeba włożyc,a to jest wazne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowało! :))))
Usuńmniam było badzo dobre
OdpowiedzUsuń:-D
Usuńczy żeberka mogą stać w marynacie dwa dni przed upieczeniem ?
OdpowiedzUsuńNa pewno fajnie przesiąkną, a jak będą w lodówce nie zepsują się przez 2 dni.
UsuńPyszne, rewelacyjny przepis
OdpowiedzUsuńMniam mniam, palce lizać👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍😃
Dziękuję i baaaaardzo się cieszę, że przypadł do gustu :)
UsuńWłaśnie się pieką, nie moge sie doczekać finishu:) To mój pierwszy raz gdy piekę żeberka:) mam nadzieje, że zostanie ten przepis w domu na długie lata:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję , że będzie smakowało. Najważniejsze, by dobrze upiec (muszą być mięciutkie)
UsuńMam pytanie dwa dni marynowalam zeberka. A pytanie mam poniewaz kupilam chyba za duze. Tzn bardzo duzo miesa jest na nich. I chcialam sie zapytac czy tym samym musze piec je dluzej? Jak dlugo i jak mam sprawdzic ze sa gotowe?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak. Zależy jak wielkie są te żeberka i jakie trafiłaś - czasami nawet przy mniejszych sztukach trzeba wydłużyć czas, bo są gumowate.
Usuń. Dodaj z 5-10 min i sprawdź wbijając widelec, czy są miękkie - jeśli widelec będzie się w miarę dobrze wbijał to w ciągu tych dodatkowych 15-20 min. na zarumienienie dojdą i będą mięciutkie (powinny z łatwością odchodzić od kości, więc pod koniec można sprawdzić przy kości, czy mięso odchodzi.
A ja właśnie marynuję żeberka.. ;-) ciekawe jak będą smakowały!
OdpowiedzUsuń:-) Mam nadzieję, że posmakują :)
UsuńCzy nastawić piekarnik z termoobiegiem czy bez?
OdpowiedzUsuńBez :)
UsuńU mnie przed chwila wyladowaly w marynacie, nie moge sie doczekac efektu koncowego. Przyjdzie moj maz z pracy oceni :) dam znac;)
OdpowiedzUsuńCzekam na relację :-D
Usuń