Składniki: (4 małe foremki)
- 300g łopatki odtłuszczonej
- 70g cebui
- 2 marchewki
- 25g oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 150g pomidorów
- 120g pieczarek
- 75g białego wina
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 15g sosu Worcester
- 500g ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 80g mleka
- 15g masła
- 120g sera żółtego
Zmielić łopatkę
Cebulę posiekać, czosnek sprasować, marchewkę zetrzeć, pomidory pokroić - poddusić na oliwie (5min)
Dodać mięso, pokrojone pieczarki, sól, pieprz, wino, sos Worcester, - dusić przez 30min.
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli
Odcedzić, dodać ciepłe mleko i masło - zmiksować na puree.
Wyłożyć mięso do foremek żaroodpornych:
Rozsmarować puree na mięsie:
Posypać żółtym serem (najlepszy jest cheddar :))
Zapiekać w rozgrzanym do 200C piekarniku przez 25min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz