Puszysty, delikatny, lekki...
Składniki:
- 1kg twarogu sernikowego ( z wiaderka)
- 100g śmietanki 30%
- 165g cukru
- 1 aromat waniliowy
- 5 jajek
- 6 łyżek kaszy manny
- 9 łyżeczek cappuccino w proszku
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki gorącej wody
Zmieszać twaróg, śmietankę, cukier, aromat, jajka i kaszę - podzielić na 3 części. Jedną wylać do keksówki wyłożonej pergaminem.
Cappuccino rozpuścić w gorącej wodzie - dodać do pozostałej masy serowej. Połowę przelać do keksówki. [wlewamy delikatnie, najlepiej po łyżce, by warstwy się nie zmieszały]
Do ostatniej części dodać kakao - wymieszać i delikatnie wlać do formy.
Piec w piekarniku nagrzanym do 150C przez 1h 40min.
Po upieczeniu pozostawić w formie w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Oprószyć kakao.
Smacznego!
Wygląda po prostu przepięknie.. Bardzo efektowny sernik :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam www.mybettermeals.blogspot.com
Bardzo dziękuję :-) Na pewno odwiedzę :)
Usuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :))
Usuńślicznie wygląda :) a smak mogę już sobie tylko wyobrazic jak na razie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda bardzo delikatnie i leciutko. Boski!
OdpowiedzUsuńserdeczne dzięki :) Rzeczywiście jest lekki. :)
Usuńproszę powiedzieć jakiej wielkości ma to być keksówka.
OdpowiedzUsuńRobiłam w keksówce 36x12cm (górne wymiary),ale ciut krótsza też by mogła być.
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec ten serniczek. A, że dopiero raczkuję w temacie ciast i muszę wszystko wiedzieć to mam pytanie:).Serniczek wygląda jakby miał cztery warstwy. Nad tą z kakao jest jeszcze jakaś tak jakby jaśniejsza?
OdpowiedzUsuńMój serniczek rzeczywiście ma 4 warstwy,ponieważ wyszło mi za mało masy i dorabiałam :) W przepisie są podane docelowe ilości :)
UsuńWygląda przepysznie! Myślisz że maluchom będzie smakował? Widząc przepis wiem, że mi na pewno, a czy małym jurorom? Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzenia mnie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Myślę, że małym smakoszom sernikowym na pewno zasmakuje! :)
UsuńBiegnę z rewizytą! :)
a można ten sernik robić na kruchym spodzie?
OdpowiedzUsuńBez problemu można go zrobić na kruchym spodzie, choć moim skromnym zdaniem cały jego urok polega na braku spodu :)
UsuńZrobiłam... i wielki zawód. W smaku jest nijaki - niestety żałuję. Teraz muszę dodać to niego konfitury. Pozdrowienia, Irena
OdpowiedzUsuńIrenko, zależy jakiego smaku oczekiwałaś ;) Jeżeli użyjemy dobrego jakościowo sera i dobrej kawy cappuccino nie wyjdzie nijaki :)
UsuńSernik wyszedł z pieca godzinę temu, a już nie ma pół blaszki - jest rzeczywiście lekki i puszysty! Waniliowy smak fajnie się komponuje ze smakiem capucino.
OdpowiedzUsuńJest pyszny!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że toż sama perfekcja -profesjonalny kunszt prosto z magii-Gdybym nie czytał treści przepisu pomyślał bym że to odbicie lustrzane z sernika na zimno -a to niespodzianka -Bo to przeżycia bajkowe widziane oczami wyobraźni z marzeń sennych
OdpowiedzUsuńEch do perfekcji jeszcze spooooro brakuje, ale staram się, staram :)
UsuńDziękuję za wizytę i komentarz :)
Serniczek dzisiaj zrobiłam, smakowo bardzo dobry, niestety efekt wizualny zupełni inny niż fotografia. Sernik pięknie urósł w piekarniku ponad keksówkę. Niestety po wyłączeniu piekarnika sernik upadł strasznie :( Dlaczego ???
OdpowiedzUsuńSernik z reguły opada, gdy za szybko zmieni mu się temperaturę po upieczeniu. Zdarza się, że opadanie, gdy za bardzo 'wstrząchniemy' blachą przy wyjmowaniu go z piekarnika lub gdy sernik jest z pianą białek podczas jej dodawania niezbyt delikatnie wymieszamy.
UsuńRozumiem, że opada, ale mój po prostu się zapadł. Część z kakao po prostu wciągnęło :( Po wyłączeniu piekarnika, sernik jeszcze zostawiłam w piekarniku, przy otwartych drzwiczkach, serce mi pękało jak widziałam jak upada. W piekarniku urósł pięknie ponad keksówkę, a później go wciągnęło :(
UsuńOjoj! To aż niewiarygodne! :( Strasznie mi przykro...nigdy mi sernik takiego numeru nie odstawił...Może spód się nie dopiekł? Sprawdzałaś patyczkiem? :O
UsuńMam spore doświadczenie w pieczeniu ciast. Serniki w moim wykonaniu smakują wszystkim (nie chwaląc się ;)), ale takiej wtopy to jeszcze nie zaliczyłam. Sernik urósł jak szalony, a po wyłączeniu piekarnika całkowicie się zapadł. Na bokach miał ok. 5 cm, a na środku ok. 2. W smaku nic ciekawego (mnie osobiście nie smakował). Szczerze nie polecam.
OdpowiedzUsuńU mnie wyszedł, jak z obrazka a za specjalistkę się nie uważam ;) Wszystkim smakował - smak zależy od jakości użytych składników i jest oczywiście indywidualną kwestią - jeden lubi córkę, drugi teściową :-D
UsuńIdealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń