Ta sałatka jest idealna, gdy mamy wielgachne ogórasy do kiszenia, które nie zmieszczą się do słoików :)
Składniki:
- twarde ogórki gruntowe - najlepiej niezupełnie dojrzałe
- 1- 2 ząbki czosnku do każdego słoika
- dobrze jest dodać liść i kawałek korzenia chrzanu, jeśli mamy (zapewni ogórkom twardość, ale bez tego dodatku też wychodzą dobre :))
- 1 - 2 gałązki kopru z kwiatami (baldachami) do każdego słoika
- gorczyca (pół łyżeczki do każdego słoika)
- 1 łyżka soli (najlepsza jest kamienna) *
- 1l wody *
* UWAGA! Ilość zalewy dopasowujemy do ilości słoików. Można przyjąć, że na każdy litrowy słoik wypełniony ogórkami, będziemy potrzebować 0,5 - 0,7 l zalewy
Ogórki wyszorować szczoteczką, poszatkować w dość grube plastry.
Wodę zagotować, następnie rozpuścić w niej sól i pozostawić do ostygnięcia.
Słoiki i zakrętki wyparzyć, do każdego włożyć ciasno(!) ogórki oraz gałązkę lub dwie kopru.
Pomiędzy ogórki powtykać ząbki czosnku i plasterki chrzanu.
Zalać zimną zalewą, porządnie zakręcić - pozostawić w kuchni 24 godziny, następnie wynieść do piwnicy / spiżarni. Nie potrzeba pasteryzować, gdyż słoiki same 'złapią'.
[WAŻNE, by ogóreczki nie pływały luźno w zalewie, ponieważ zrobią się miękkie]
Smacznego!
Smacznego!
Swietny pomysł na ogórki, na pewno wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz kiszone, warto :)
Usuńsuper przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy mamy duże ogórasy, których nie można upchać w słoiki :)
Usuńile soli na litr wody?
OdpowiedzUsuń1 łyżka na 1 litr
OdpowiedzUsuń