Ten sernik jest naprawdę godny polecenia! Pyszny, puszysty...rozpływający się w ustach!
Ulubiony sernik mojej rodzinki :-)
Składniki: [średnia forma: 24 x 30 cm]
spód:
- 125 g ciastek zbożowych (np. Digestive) lub herbatników holenderskich
- 5szt. batonów Twix (2 i 1/2 opakowania)
- 50g masła
masa:
- 6 żółtek
- 6 białek
- 130g cukru (można dać więcej, jeśli ktoś lubi słodkie wypieki)
- 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1kg twarogu sernikowego
- 60 g masła
- 225 ml śmietany kremówki
- 50g mąki ziemniaczanej
Spód:
Ciastka i Twixy zmiksować (np. w malakserze), dodać roztopione masło - wymieszać.
Przełożyć masę na blaszkę wyłożoną pergaminem - włożyć do lodówki.
Masa:
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić (średnio sztywna piana).
Do sera dodać roztopione i wystudzone masło, śmietankę, mąkę ziemniaczaną - wymieszać z żółtkami utartymi z cukrem.
Dodać białka - delikatnie wymieszać.
Wlać masę na spód Twixowy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C - piec 15min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec 90min.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, następnie wyciągnąć i po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, następnie wyciągnąć i po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki.
Można podawać z sosem truskawkowym lub malinowym.
Smacznego!
Ale pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA czy masło do spodu i do masy ma być roztopione w garnku na gazie ?
UsuńTak
UsuńA jak moge jeszcze rozdrobnic te ciastka i batoniki ? :)
UsuńMożna nieco zmrozić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach :)
UsuńA jakiej firmy uzylas twarog ? :) kupilam twarozek sernikowy hanusi Mlekowita , bedzie ok ? :)
UsuńA jakiego twarogu sernikowego użyłaś ? :) Z tego co wiem , wiele zależy od twarogu ;)
UsuńKażdy drobno mielony w wiaderku będzie ok. Np. Piątnica, Pilos z Lidla lub z biedronki :)
UsuńA maslo do spodu ma byc wystudzone ? :)
UsuńPrzestudzone :)
Usuńwygląda idealnie, ciekawy ten dodatek twixów do spodu :)
OdpowiedzUsuńSmakuje lepiej niż wygląda :D Twixy dają spodowi ciekawy,karmelowy smak :)
Usuńjak wspaniale się prezenrtuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję :]
UsuńPiękny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńWyszedł na prawdę piękny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńO la la, jak pięknie wygląda! Raz robiłam w swoim życiu sernik, wyszła tragedia z dramatem, teraz na sernik wożę się tylko do mamy, albo kawiarni.
OdpowiedzUsuńDruk...musisz koniecznie wypróbować ten przepis! Jestem pewna,że się uda! :D
UsuńMusi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuńPowiem nieskromnie: jest :P:P:P
Usuńpytanie czy twarog z wiaderka
OdpowiedzUsuńTak- z wiaderka (np. Dr Oetker, Piątnica, Pilos)
Usuńna jaka blaszke sa podane skladniki?? czy na tortownice 25 bedzie ok??
Usuńagata
Blaszka 22x30cm. Myślę,że tortownica 25 będzie ok :)
UsuńPiękny! Czy śmietanka kremówka ma być ubita, czy wlewamy płynną?
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńŚmietanki nie ubijam,ale mieszam motylkiem do ubijania :)
Smietana kremowka 30% , kupilam i jest rzadka , plynna, taka ma byc ? :)
UsuńI taka plynna wlac :) ?
UsuńTaj jest :-)
UsuńA nie lepsza bylaby gesta ? :) bo jest np. pilos cream 30%
UsuńWłaśnie kupuję z Pilosa 30% - nie jest gęsta.
UsuńWidze, że z wierzchu jest blady. Piekłaś go pod folią żeby się nie przypalil?
OdpowiedzUsuńNie. Sernik pieczony w temp.120C - nigdy się nie spieka! :)
UsuńW sobotę wypróbowałam powyższy przepis... Wyszedł nie dość,że baaaardzo smaczny, to jeszcze z wyglądu jak z cukierni :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magda
Bardzo się cieszę! :):):)
Usuńwygląda bajecznie !
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Bardzo pyszny sernik!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Usuńwłasnie robie ten serniczek -jeszcze sie piecze zobaczymy jaki wyjdzie trzymajcie kciuki ,zeby nie opadł
OdpowiedzUsuńtrzymam :) Nie powinien opaść - nigdy nie opada :P
UsuńBardzo klarowny opis:)Sernik wyszedł idealnie,choć to jedno z moich pierwszych ciast :)
UsuńBaaaaaardzo się cieszę!!!! :)))
UsuńMoje pytanko na dziś- na jakiej blaszce piekłaś to ciasto? Chodzi o wymiary :) Niech ktoś odpisze, bo chce jeszcze dziś upiec ]:->
OdpowiedzUsuńMówisz i masz! :) Sernik pieczony na blaszce 24x30
UsuńZrobiony :D To ja z postu powyzej (pyt. o blache) Wygląda i pachnie cudnie jutro skosztuje :D no chyba, że dziś nie wytrzymam...:P Myślę jeszcze żeby zrobic polewę czekoladową. Mniam! Coś czuję, że będę tu zaglądać.
OdpowiedzUsuń:D Czekam na wrażenia smakowe :))) Z polewą czekoladową też będzie wyśmienity!
UsuńWygląda po prostu idealnie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)))
UsuńZdaniem moim i rodziny sernik jest rewelacyjny :)))
OdpowiedzUsuńBaardzo się cieszę! :)
UsuńPierwszy raz będę piekła to ciasto, więc moje pytanie brzmi: bez proszku? budyniu??
OdpowiedzUsuńBez :) Dokładnie tak, jak w przepisie :)
UsuńMam nadzieję, że będzie smakował :D:-(
śmietana kremowka to 30%?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńczy można dać margarynę Kasie???
UsuńMożna :)
Usuńmam pytanie czy to ma byc masło czy margaryna np;Kasia
OdpowiedzUsuńMasło będzie najlepsze, ale Kasia też da radę :)
UsuńHejka Joasiu:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie picze mi się twój sernik, wygląda apetycznie i pięknie. nie mogę się doczekać jak wystygnie i go zjemy heheh.
Lecę jeszcze zobaczyć ,czy masz w przepisach orzechowca, jak masz to także będę go peikła , bo mam mnóstwo orzechów, a nigdy takiego ciasta nie robiłam:))
Buziaczki!!!!
Hej Gabiś!
UsuńSerniczek smakował? :D
Jeśli dobrze pamiętam, na blogu jest tylko przepis na torcik z orzeszków laskowych... orzechów a chyba nie wrzucałam...poprawię się przy najbliższej okazji :P
Joasiu sernik wyszedł przepyszny, a co najfajniejsze, to zaprosiliśmy naszych sąsiadów na niego i tak im posmakował,że za dwa dni , poprosiła mnie o przepis i o pomoc w pieczeniu i wyszedł przepyszny. Na święta opiekę ten ze spodem czekoladowym, a na przepis na orzechowca czekam z utęsknieniem, bo bardzo chcę go wypróbować. buziolkt:)))
UsuńGabi, baaaaaaardzo się cieszę!!! Miód na moje serce :))))
Usuńdziękuje za odpowiedź ... pyt o masło czy margaryna:)
OdpowiedzUsuńDrobnostka :D Polecam się na przyszłość :)
Usuńmagnoliaojoaska ten przepis jest najlepszy na świecie każdy sernik w moim wykonaniu był totalną porażką :( dopóki nie trafiłam na Twój przepis...sernik wyszedł wspaniały i mega mega smaczny dziękuję serdecznie :) :) :)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo się cieszę! :)))))))))))))) Pozdrawiam!
UsuńPotrzeba ciastka zbożowe, ale jakie dokładnie? :D
OdpowiedzUsuńNp. Digestive
UsuńA ja właśnie skończyłam piec :) Wyrósł prześlicznie, ale niestety chyba coś zepsułam, bo spiekł się z góry i popękał :( Może Pani będzie wiedziała dlaczego...? :(
OdpowiedzUsuńA czy temperatura nie była wyzsza niż 120 C?
UsuńNie była :(
OdpowiedzUsuńpiekarnik elektryczny, czy gazowy? W gazowym koleżance zmienia temp.w zaleznasci od ciśnienia i 'jakosci' gazu :(
UsuńW sumie dziwne,że popękał....to jedyny sernik,który nigdy się nie zapada i nie pęka...
Piekarnik elektryczny. Następnym razem spróbuję może obniżyć blaszkę o jedno piętro...
OdpowiedzUsuńPiekę na środkowej szynie :-)
Usuńna jak długo do lodówki trzeba włożyć spód
OdpowiedzUsuńWkładam na czas przygotowywania sera - wystarczy, by masło stwardniało :)
UsuńZ tymi twixami musi być ciekawe :), piękny i równiutki
OdpowiedzUsuńTwixy dają ciekawy smak :) Dziękuję :D
UsuńWłaśnie zrobiłem Twój sernik , a raczej mój i w smaku jest palce lizać. Nie jest taki wysoki jak na tym zdjęciu , ale to chyba przez rodzynki które dodałem.Polałem czekoladą i jest jak z bajki.Przyznam się że ze strachem podchodziłem do tego wypieku ale musiałem to zrobić , bo jak co święta w kuchni ja gotuję a moja żona ma wolne za cały rok.Wszystko już mam. Pierogi, barszczyk,uszka , ryba, naleśniki z warzywami zapiekane z serem na wierzchu ,sałatka i jabłecznik oraz ten sernik. Dzięki za przepis. Polecam wszystkim. Na pewno wam wyjdzie skoro udało się mi.Pozdrawiam .Zdrowych pogodnych świat dla was wszystkich a dla Ciebie magnolia przede wszystkim.Dodam tylko że ten sernik robiony był na Cyprze.
OdpowiedzUsuńMiód na moje serce :)
UsuńWysoki wychodzi ,gdy zrobisz na średniej blasze :)
Kurka , jaką organizacja w kuchni! No ,no pozazdrościć! Pewnie wszystko było przepyszne! :)
Dziękuję Tomkiem za życzenia. Tobie i Twoim bliskim życzę wspaniałych Świąt w rodzinnej atmosferze!
sernik jest przepyszny,upieklam wczoraj,najlepiej upiec dzien wczesniej na drugi dzien cos niesamowitego.Dziekuje za wspanialy przepis xxx
OdpowiedzUsuńsernik jest przepyszny cudownie kremowy,upieklam wczorej najlepszy na nastepny dzien cos pysznego,dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńKasiu , cieszę się, że Ci smakuje :)))
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Czy kremówka prosto z kartonika czy ją ubijać?
OdpowiedzUsuńProsto z kartonika :)
Usuńhej :) mam takie pytanko na szybko, ponieważ planuję jutro upiec serniczek z przepisu dla kolegi na urodziny, a jest on wielkim wielbicielem serników, w związku z czym bardzo zależy mi żeby go nie zepsuć. czy piec mam z termoobiegiem? czy grzanie zwykłe? dodam, że używam mikrofali z funkcją piekarnika. liczę na szybką odpowiedź i z góry szalenie dziękuję!! :)
OdpowiedzUsuńGrzanie zwykłe: góra - dół :)
UsuńWitaj :) chciałam zapytac czy te ciastka zbożowe można zastąpić innymi :D
OdpowiedzUsuńWitaj! Jeśli nie masz ciastek zbożowych, możesz wykorzystać herbatniki holenderskie lub petitki (smak spodu będzie ciut inny, ale równie dobry) :)
UsuńWłaśnie się piecze!! Już nie mogę się doczekać! Będzie pyszny prezent na Dzień Babci!
OdpowiedzUsuńMniam, mniam :) Babcia będzie zadowolona :-)))
UsuńSernik jest przepyszny...taki delikatny....puszysty...rozpływa się w ustach!!! Boję się tylko czy jutro po wyjęciu z lodówki będzie tak samo smakował??
UsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńJutro będzie równie pyszny :D
wygląda bardzo apetycznie. Mam jednak pytanie, czy dodając bakalie, nie upadnie jak wszystkie moje do tej pory a upiekłam ich dziesiątki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSerniczek jest bardzo lekki i puszysty - obawiam się, że bakalie mogą być zbyt ciężkie...
Może wypróbować patent z namoczeniem bakalii w alkoholu i otoczeniu w mące?
Witam, jutro zabieram się do zrobienia sernika z Pani przepisu :) Mam nadzieję, że wyjdzie doskonale... i że zadowoli podniebienia 14 osób :) Pozdrawiam serdecznie. Iwona
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakował :) Trzymam kciuki!
UsuńSerniczek w piecu :) wygląda bajecznie, mam nadzieję, że w smaku też taki będzie - niepowtarzalny... :)
Usuń:-))))) Czekam na wrażenia po zjedzeniu :D
UsuńSerniczek doskonały - delikatny i puszysty. Polecam serdecznie wszystkim! Dziękuję.
UsuńDziękuję i cieszę się, że smakował :)))
UsuńWitam. Dziękuję za odpowiedź w sprawie bakalii. Sernik faktycznie leciutki jak obłoczek. W smaku inny niż moje poprzednie wypieki. Pychotka! Zresztą jak powiem że wczoraj upiekłam a teraz jest popołudnie i została z sernika nawet nie połowa, to mówi samo za siebie.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam - Teri
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaardzo się cieszę :DDDDD
UsuńPozdrawiam!
Właśnie moj serniczek się piecze .....jak do tej pory ladnie rosnie.....czekam ne efekt koncowy jeszcze 50 min.....))))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakował :D
UsuńSernik rewelacja!!! upiekłam, wyszedł idealnie i smakował wszystkim:D
OdpowiedzUsuńBaaaardzo się cieszę! :D
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńna ten przepis trafiłam już daaawno temu i od tamtej pory piekę sernik na każde święta; wychodzi zawsze idealnie, więc jesteś moim cukierniczym guru. Już za parę dni przyrządzę go na Wielkanoc i trochę się jednak stresuję, gdyż pierwszy raz podam go moim przyszłym teściom (dotąd tylko o nim słyszeli, jednak nigdy nie spróbowali). Mam jednak nadzieję, że wyjdzie tak jak zwykle: PRZEPYSZNIE :-)
Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wszystkiego dobrego na nadchodzące Święta Wielkiejnocy:-)
Izabela
Dziękuję za przemiłe słowa! Trzymam kciuki, by wyszedł idealnie!
UsuńTobie i Twoim bliskim również życzę wspaniałych Świąt! :)
Dziś piekłam go z synem, zapomnieliśmy tylko sprawdzić ile czasu potrzeba na pieczenie więc pół nocki zarwanej. ale myślę ,że będzie warto!!! Pachnie w całej kuchni pięknie
OdpowiedzUsuńHehe jedyną wadą jest długi czas pieczenia :)
UsuńSmakował? :D
Sernik jest przepyszny :) Bardzo łatwe wykonanie. Piekłam go już dwa razy i za każdym razem się udał. Jest bardzo delikatny, aż rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje schłodzony - taki z lodówki mmm.... pycha :) Polecam absolutnie, bo wychodzi dokładnie tak samo jak na załączonym powyżej zdjęciu :) Pozdrawiam i dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDla takich chwil warto prowadzić bloga :)
UsuńSuper, że serniczek smakował1
Robię już ten sernik od pewnego czasu, rodzina była zachwycona.Tato myślał że to sernik ze skepowej półki:) teraz robię ten sernik na Święta Wieklanocne.Wszystkim życzę Zdrowych Wesołych Świąt.
OdpowiedzUsuń:-D Baaaardzo się cieszę!
UsuńZdrowych i smacznych Świąt! :)
Sernik jest przepyszny.Najlepszy jaki jadłam.Przebiłam nawet moją siostrę specjalistkę od serników.Rzeczywiście nie opada,lekko pękł,ale to mi nie przeszkadza.Jest jeden duży minus.Ze spodu na drugi dzień zrobiła się wielka paćka.Kleił się do pergaminu i nie można było wyjąć kawałka.Próbowałam już wielu spodów - z półkruchego ciasta,podpiekałam przed wylaniem sera,ale zawsze zrobił się bardzo mokry(jakby to było surowe ciasto).Jadłam sernik z sera mielonego półtłustego ale jest suchy więc tego nie chciałabym zmieniać.Czy ma Pani jakiś dobry patent na spód?Bo sernik chcę ponownie upiec na imieniny mamy w maju dla 30 osób więc nie może być wtopy. Pozdrawiam i chyle czoła za to cudo.
OdpowiedzUsuńAnia :)
Super, że smakował :)
UsuńDziwne z tym spodem...Piekę ten sernik od lat i nigdy nie zrobił się mokry.... Czy przed włożeniem do lodówki sernik jest całkowicie zimny? :)
Tak naprawdę,to sernik wylądował w bardzo chłodnej piwnicy,gdzie przechowuję przetwory.Tam też trafiają placki na galaretce lub śmietanie.Jednak czy to będzie przyczyną?Boję się ponownie zaryzykować, bo wydaję mi się,że to zbyt błahy powód..
OdpowiedzUsuńNaprawdę dziwne....
Usuńna jaki rozmiar blachy to są proporcje?
OdpowiedzUsuńSernik pieczony na blaszce 24x30cm
UsuńDopiero czytam tego bloga od 15 minut i już jestem zachwycona przepisami, zdjęciami, .Już zapisuję stronkę bo mam zamiar wypróbować tu te pyszności;) Jak coś upichcę to zaraz się pochwalę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiezmiernie mi miło Cię tu gościć :) i będę zachwycona, gdy podzielisz się ze mną swoimi wrażeniami po wypróbowaniu :)
Usuńsernik rozpływa sie w ustach, jest rewelacyjny i prawda nie opada :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńJestem bardzo podekscytowana wpisami i ... lecę na zakupy bo i ja chcę dziś upiec ten serniczek - dam znać jak mi wyszedł:)
OdpowiedzUsuńCzekam z wielką niecierpliwością :) Mam nadzieję, że będzie smakował :)
UsuńUwielbiam serniki a Twój wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuję ten przepis, pozdrawiam serdecznie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję! Warto wypróbować :)
UsuńDzisiaj upieklam sernik z Twojego przepisu , przepyszny i wyszedl idealnie:)
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo się cieszę! :)
UsuńNAJLEPSZY SERNIK JAKI W ZYCIU JADLAM:) DELIKATNY NIE ZA SLODKI I ROZPLYWAJACY SIE W USTACH POLECAM :)
OdpowiedzUsuńRatunku, pomocy. Robię ten serniczek i dosłownie zgłupiałam. Kupiłam twixy w opakowaniu 200 g - są 4 podwójne sztuki. Jeżeli włożę 2,5 opakowania to będę miała 20 pojedyńczych batoników. Nie wiem o jakich opakowaniach mowa. Proszę o podpowiedż - pilne. Już powątpiewam czy ten serniczek się uda jak już na etapie przygotowania produktów musiałam przystopować. A jutro mam imprę i chciała bym zaskoczyć gości. Z góry dziękuję. Zdziśka.
OdpowiedzUsuńSernik na 100% się uda! Jestem tego pewna! Weź 5 pojedynczych batoników - normalnie Twixy są pakowane po 2, dlatego napisałam 2 i 1/2 opakowania. Podpowiem jeszcze jeden patent - jeśli nie masz dobrego malaksera, w którym je zmielisz, wrzuć na kilkanaście minut do zamrażarki i zetrzyj na tarce (grube oczka).
UsuńStokroć dzięki za ekspresową odpowiedź. Serniczek już w piekarniku i póki co dobrze wygląda póki co. No jeszcze 40 min. i będzie po krzyku. Nie ważne już jak wyjdzie, ale wierzch potraktuję gorzką czekoladą. Dziękuję bardzo za podpowiedź. Przeczytałam dokładnie wszystkie komentarze i już z nich się dowiedziałam o starciu na tarce i tak też zrobiłam. Oczywiście jak starłam ciasteczka to mnie olśniło, że 2,5 paczki batoników/ pakowanych 4 x 2/ nie mogę użyć bo serników musiała bym upiec wnet dla całego bloku. Gorąco pozdrawiam z ciepłego dzisiaj Pomorza. Przepraszam za kłopot.Zdziśka.
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :)
UsuńDaj koniecznie znać, czy przypadł Ci do gustu :)
Eee tam od razu dla całego bloku :D Najwyżej spód by grubszy wyszedł :P
Żaden kłopot! Również pozdrawiam :) niestety z pochmurnego Dolnego Śląska :)
Sernik obłędny. Co prawda wierzch wyszedł w kolorze złocistym, troszkę popękał no i odrobinę opadł. Przed laty doświadczona kuchareczka, przygotowująca potrawy u mnie na Komunię mojej córki powiedziała " jak wierzch sernika troszkę popęka tzn., ze jest b. dobry". Przekonałam się, że coś w tym jest. Jednak tu marzyłam o takim z tego obrazka j.w. Udał się inny, ale równie smaczny. Goście byli zachwyceni. Orzechowy torcik nie uzyskał takiego aplauzu jak ten sernik. Nie obyło się bez próśb z ich strony o przepis. Oczywiście, że go rozpropaguję wśród swoich a to oznacza,że przepis zagości również w ich rodzinach i u ich znajomych, bo nie można się oprzeć temu serniczkowi. Nie raz tu wpadnę na tę stronkę. Życzę dalszych ciekawych inspiracji i serdecznie pozdrawiam. Zdziśka.
OdpowiedzUsuńWitaj Zdzisiu!
UsuńBardzo się cieszę, że Wam smakował :) Następnym razem spróbuj nieco zmniejszyć temperaturę, może piekarnik daje większą temperaturę niż nastawiona. Jeśli wierch za bardzo się 'złoci', warto podczas pieczenia przykryć folią aluminiową.
Miło mi będzie, jeśli u mnie zagościsz na dłużej :D
Pozdrawiam cieplutko!
Robiłam ten sernik dwa razy i za każdym razem wyszedł pyszny!
OdpowiedzUsuńmega dobry sernik, taki puszysty :D zrobiłam do niego jeszcze własnej roboty sos malinowy i po prostu odpływam :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
Usuńten sernik mi nie urusl ani centymetra ~? czy on wogole niewyrasta? Pieklam tez w parze wodnej czy to moze byc tego przyczyna ? boje sie przez to bedzie jedna wielka ciapa. ale czekam cierpliwie az ostygnie zanim wloze do lodowki. I jeszcze jedno pytanie wyciaga sie go odrazu z piekarnika czy trzeba czekac az ostygnie .Prosze o odpowiedz
OdpowiedzUsuńSernik bardzo nie wyrasta, ale co nieco powinien się podnieść, ale niewiele. Tego sernika nie piekę w parze wodnej. Temperatura pieczenia jest dość niska, ale po upieczeniu sernik nie MOŻE być ciapowaty - można sprawdzić patyczkiem, czy się upiekł.
UsuńPo upieczeniu zostawiam na chwilę w otwartym piekarniku, następnie wyciągam na zewnątrz.
Bardzo dziekuje za szybko odpowiedz . Mimo ze niewyrusl wydaje mi sie ze przyczyna byla troche wieksza foremka i ta para wodna.Ale w smaku jest naprawde wysmienity juz polowe niema mimo ze niebyl do konca zimny. Drugi bedzie jeszcze lepszy palze lizac......
Usuń:)
UsuńWitam.Mam pytanie a co by bylo jesli na ten ser dodatkowo dalo by sie piane z bialek na wierzch tak aby wyszla taka lekko beza .Jak pani mysli nie spalila by sie ta beza i czy wogole to dobry pomysl tak aby niezmarnowac calego serniak~?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie można zaszaleć :) Sernik nie ma tendencji do przypiekania się, więc i beza się nie spali :) A smak z bezą to kwestia gustu :)
Usuńja go dzis zrobilam z podwojnej porcji.Siedzi wlasnie w piekarniku , czy tez ma sie piec 90 min czy dluzej?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za opóźnioną odpowiedź. Jeśli robię z większej ilości składników, z reguły 90 min. wystarcza, ale zawsze sprawdzam patyczkiem.
Usuńwitam, taki piekny ten serbik i tyle tu pozytywnych komentarzy, ze musze wyprobowac ten przepis na swieta. Ale chcialabym uzyc formy 25/36 o ile zwiekszyc ilosc skladnikow zeby byl taki wysoki jak u Ciebie? Poza tym chcialabym zrobic na polkruchym ciescie czy podpiec go wczesniej w piekarniku, jak dlugo? Wole zasiegnac rady specjalisty :) i cos czuje ze ten przepis podbije serca mojej rodziny ale boje sie bo to pierwszy pieczony przeze mnie sernik.
OdpowiedzUsuńJeśli zrobisz z 1,5 porcji, będzie dobrze :) Podpiekłabym spód z 10-15 min. Jeśli Wam zasmakuje, wypróbuj również na twixowym spodzie - daje fajnego smaku :)
UsuńAcha, i sernik zawsze się udaje, więc na pierwszy serniczek nie mogłaś wybrać lepiej :))))))))))))
UsuńBardzo dziękuję za odpowiedź, a czy ten twixowy spód nie jest twardawy? Może zaszaleje i jednak zrobie :) bardzo mi się tu podoba na tym blogu :D smacznie i przyjemnie :D pozdrawiam!
UsuńNie jest taki mięciutki jak np. biszkopt, ale też nie jest twardy - konsystencja w sam raz dla puszystego wierzchu :)
UsuńSerdecznie dziękuję :)
Pozdrawiam!
Sernik wyszedl rewelacyjny. Bezcenna byla mina mojej tesciwej gdy go sprobowala i rozplywal sie w ustach. Nie popekal, nie opadl i byl baaardzo puszysty! Dziekuje za ten przepis , bedzie moim popisowym ciastem ten sernik, sama nie jadlam lepszego. Pozdrawiam:-)
Usuń:-)))))))))) Ach jak miło się czyta taki komentarz...a minę teściowej sobie wyobrażam i cieszę się, że mogłam ciut pomóc w osiągnięciu takiego efektu :-))))))))
UsuńNajlepszy, najwspanialszy sernik jakikolwiek piekłam i jadłam... dziękuję za przepis! :) Mega!
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę i dziękuję za miły komentarz! :)
Usuńsernik pyszny ale niestety opadł
OdpowiedzUsuńOoo to dziwne... do tej pory dałabym sobie rękę uciąć, że to sernik, który nigdy nie opada :)
Usuńczy mozna zrobic na biszkoptach?
UsuńMożna pokombinować :)
UsuńCzy forma okrągła o średnicy 25 cm nie bedzie za mała i sernik rosnąć sie nie wyleje ?
OdpowiedzUsuńZależy jaka wysoka. Może być za mała... Sernik dużo nie rośnie, więc najwyżej można nie wlać całości - wystarczy zostawić 1-2 cm od wierzchu, albo 'przedłużyć formę np. papierem do pieczenia :)
Usuńczy mozna zrobic na biszkoptach/?
OdpowiedzUsuńMożna, ale będzie ciut mniej wyrazisty w smaku - jednak smak karmelu z twixów dodaje mu nieco pazura :)
UsuńPiekłam ten sernik już 3 razy i za każdym mi wychodził ! Rewelacyjny przepis, szczególnie dla tych, którzy planują upiec swój pierwszy serniczek (ja również zdecydowałam się na pierwszy raz wypróbować ten przepis :)). Super !!
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)))))))))))))))))
UsuńPrzepyszny upieklam juz czwarty raz.Wczoraj goscie wrabali go w 10 min i mowili ze w zyciu tak pysznego puszystego sernika nie jedli .Jeden minus dzis niestety musze piec nastepny w.wesolych swiat
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Ech...z takimi niedogodnościami trzeba się niestety pogodzić :DDD
UsuńZrobilam sernik i jest tak puszysty ze az sie rozsypuje przy krojeniu, gdzie robie blad? Jest pyszny ale czemu sie kruszy? Moze za malo maki ziemniaczanej albo za mocno ubijam bialka, mozliwe? Ale jest wysmienity w smaku, nie popekal i nie opadl.
OdpowiedzUsuńCzy po schłodzeniu w lodówce nadal się kruszy?
UsuńNiestety nadal sie kruszy, ciezko go pokroic.. 50g maki to dwie lyzki tak? Juz sama nie wiem.
Usuń50g mąki to ok. 5 łyżek. Stawiałabym raczej na ser użyty do tego sernika...
UsuńSer byl z lidla pilos ale juz chyba wiem w czym problem, gdzies na internecie wyczytalam ze 50g to 2 lyzki i dalam za malo.. nie zespolilo wszystkiego :-) a czy w 120 stopniach on sie napewno dopieka bo moja babcia strula mi nerwy mowic ze jest niedopieczony, bo w odroznieniu od jej sernika moj byl rowny, nie popekal i nie byl przypalony. Stwierdzila ze w 120 sie nie upiecze. Ale ja sie nie poddaje i jutro robie kolejny wg Twojego przepisu tylko dam wiecej maki :-) dzieki za pomoc.
OdpowiedzUsuńTeż często robię na Pilosie, więc to na pewno nie ser. 50g to 5 takich w miarę czubatych łyżek. Białka nie muszą być ubite na bardzo sztywną pianę i ważne by dokładnie (choć delikatnie, rózgą) wymieszać je z masą serową. No i nie miksuj zbyt długo sera z jajkami, masłem i cukrem, by nie nabrał za dużo powietrza (mieszaj tak długo, aż składniki się połączą)
UsuńUpiecze się na 100% w 120C! Ten sernik nie pęka, nie opada i nie przypala się - to też wpływa na to, że jest taki puszysty. Czasami, jak go wstawię zbyt wysoko do piekarnika i widzę, że za bardzo się rumieni, przykrywam wierzch folią aluminiową, tak by nie dotykała sera :-) Jeśli masz wątpliwości, czy się dopiekł, sprawdź pod koniec pieczenia wbijając patyczek - jeśli się nie klei, jest ok :-D
Ten sernik jest inny od tradycyjnych, babcinych, ciężkich, więc babinka musi się przekonać do innego smaku i już :D :D :D
Jja zdecydowanie wole Twoja wersje sernika, moglam od razu zapytac Ciebie a nie szukac w internecie.. bardzo dziekuje za pomocne rady, teraz musi wyjsc idealnie :-)
Usuń:D Dziękuję :)
UsuńOj musi wyjść, nie ma wyjścia :D Czekam na info, czy drugi wyszedł mniej 'kruchliwy' :D
Wyszedł idealny ! To była wina braku mąki :-) mój błąd.. ale teraz już ten przepis zapisuje do moich najlepszych i już zawsze będę mogła upiec sernik idealny! Jeszcze raz dziękuję!
UsuńBaaardzo się cieszę! :-)) Dziękuję za podzielenie się swoją opinią :)
Usuńwygląda pysznie!!!! a pieczemy jak? termoobieg czy grzałki? :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPieczenie góra-dół.
Pozdrawiam
Czy zamiast spodu z ciastek można zrobic do tego sernka kruchy i ciasto piec w tym samym czasie? chodzi mi o czas pieczenia.
OdpowiedzUsuńMożna, podpiekłabym sam spód (w zależności od jego grubości) ok. 5- 10min.
UsuńPragnę bardzo podziękować za podzielenie się tak wspaniałym przepisem. Wczoraj zrobiłam ten sernik dla zaproszonych gości, gdyż ja nie przepadam - a może raczej - nie przepadałam za słodkim dopóki nie spróbowałam tego sernika. Sernik, który ma wszystkie inne pod sobą. PRZEPYSZNY!!!!! Zrobiłam wszystko zgodnie z Pani przepisem i wyszedł mi tak jak na zdjęciu. Puszysty, lekki, a smak....... niebo w ustach. PYCHA!!!!! Serdecznie pozdrawiam. Claudia
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo się cieszę, że smakował :D :D
UsuńSernik wygląda świetnie i muszę się przekonać, jak świetnie smakuje tylko mam same blaszki 25x40 i zastanawiam się czy zostawić czy proporcje czy jednak zwiększyć?Właściwie zawsze robiłam w nich serniki z 1kg sera, będę wdzięczna za podpowiedź:)pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńProponowałabym zwiększyć ilość składników o 1/4, by sernik był wystarczająco wysoki :)
UsuńA ten sos truskawkowy to jak się robi,chyba że to ma być kupny jak do lodów-sernik upieczony-wyszedł spoko,równiuteńki.
OdpowiedzUsuńCzy ten sos truskawkowy to jest ten kupny co do lodów ?właśnie upiekłam sernik,jest równy jak stół-a zawsze wszystkie serniki były opadnięte na środku i zero przypalenia -extra.
OdpowiedzUsuńMoże być kupny, ale oczywiście domowy smakuje lepiej ;) Zamieszczę na niego przepis, jeśli będzie potrzebny.
UsuńMożna również zrobić zygzaki z czekolady na wierzchu. Sernik bez dodatków smakuje równie pysznie :)
Pyszny serniczek,jadłam bez sosu ,bo nie miałam ,a dla gości rozgrzałam konfiture wiśniową z biedronki,bo to miałam-i wszystko zjedli.Polecam i za chwilę zabieram się za ponowny jego wypiek-już tylko na 2 osoby,to może w końcu zjem go do woli-bo warto.
OdpowiedzUsuńMożna śmiało serwować bez dodatków :)
UsuńCieszę się, że przypadł do gustu zarówno gościom, jak i Tobie :)
Smacznego! :)
A czy można prosić o przepis na sos truskawkowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście, jeszcze dziś dodam :)
Usuńmam pytanie braklo mi 25 dkg sera bo okazalo sie ze w wiaderko 1 kg bylo jego jednak mniej .czy mozna na to miejse dac np .serek mascarpone?
OdpowiedzUsuńWyjdzie ciut inny serniczek, ale pewnie równie dobry :)
Usuń