Kurczak o słodkim aromacie cebuli według pomysłu mojej Cioci - naprawdę pycha!
Składniki:
- 500g filetów z podudzi kurczaka
- przyprawa uniwersalna (np. Vegeta)
- pieprz
- 3 - 4 duże cebule
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa
- 300g śmietanki 30%
Cebulę poszatkować na cieniutkie talarki, Poddusić na oliwie na złoto z dodatkiem 1 łyżeczki cukru .
Filety doprawić, krótko zarumienić z obu stron na patelni.
Ułożyć warstwę cebuli w naczyniu żaroodpornym, na cebuli kurczaka, przykryć pozostałą cebulą.
Zalać śmietanką i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 35-40 min.
Smacznego!
To przepis dla mnie, uwielbiam kurczaka w każdym wydaniu!!!
OdpowiedzUsuńTen jest naprawdę pyszny!!! Polecam!!! :)
OdpowiedzUsuńTo danie powala! Kurczak pierwsza klasa. Zaprosiłam na obiad rodziców- byli zachwyceni smakiem! Mniam , mniam, mniam.........
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę!!! :))))
UsuńPrzepis pierwsza klasa! Zrobiłam go wczoraj na obiad i nawet mój mięsny niejadek się nim opychał i zachwycał:-). Mówił tylko "mamusiu jak pyszne". To danie będzie częstym daniem u mnie na stole:-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBaaardzo się cieszę! :-)))
Usuńzapraszam na konkurs, którego tematem jest: kurczak w roli głównej. Do wygrania patelnia Tefal Enjoy. zapraszam na bloga po szczegóły.
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2013/02/konkurs-zapraszam.html
Dziękuję za zaproszenie :-)
Usuń