[UWAGA! Przygotowanie składników dzień wcześniej]
Składniki:
ciasto:
- 100g masła
- 150g mąki
- 40g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
krem:
- 200g śmietanki 30%
- 80g białej czekolady
- niepełna łyżka kawy rozpuszczalnej
- konfitura z czarnej porzeczki
Masło posiekać, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Po schłodzeniu rozwałkować podsypując odrobiną mąki, wykleić nasmarowane foremki do babeczek.
Na ciasto ułożyć kawałek pergaminu, obciążyć ceramicznymi kuleczkami do pieczenia, fasolą lub grochem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20min., następnie usunąć pergamin i kulki i podpiec na złoto (ok. 7-10min).
Babeczki ostudzić.
Krem:
Śmietankę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę i kawę - rozpuścić mieszając.
Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12godz.
Przed podaniem ubić krem na sztywno.
Na każdą babeczkę dać łyżeczkę konfitury i udekorować kremem.
Smacznego!
Wygląda pysznie! Nie zrobię tego bo przyjadę na ten pyszny deser do Ciebie (a co? ):):):):)
OdpowiedzUsuńI to jest słuszne podejście! :-))
UsuńUwielbiam kawowe desery - te babeczki musiały smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, dlatego dość często u nas goszczą! :)
Usuń