Lekkie i puszyste ciasto pomarańczowe tak nam posmakowało, że postanowiliśmy wypróbować w innych odsłonach - dziś prezentuję jagodową wariację:
Dla nas bomba! Ale mam w zanadrzu jeszcze lepszy smak - wkrótce się z Wami podzielę :P
Składniki:
biszkopt:
- 3 jajka
- 3 łyżki zimnej wody
- 75g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g mąki ziemniaczanej
- 75g mąki
krem jagodowy:
- 500g jagód (miałam mrożone, ale lepsze będą świeże)
- 5 łyżeczek żelatyny
- zimna woda
- 2 żółtka
- 120g cukru
- 250g mascarpone
- 500g śmietanki 30%
Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z 3 łyżkami zimnej wody. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz żółtka.
Delikatnie mieszając dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej pergaminem i upiec w piekarniku nagrzanym do 175C [18-20 min].
Po upieczeniu przestudzić biszkopt, następnie wydrążyć pozostawiając ok 1-1,5cm brzeg.
Krem:
Jagody trochę zmiksować i podgrzać do ok. 80C.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie - gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do jagód i odstawić do ostudzenia.
Żółtka ubić na puszystą masę z cukrem (ubijam w temp. 50C). Do masy dodać przestudzone jagody - wymieszać i odstawić do lodówki.
Gdy masa jajeczno-jagodowa zacznie tężeć, dodać mascarpone i ubitą śmietankę 30% - delikatnie wymieszać rózgą.
Przełożyć krem na biszkopt - wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!
Ciacho musi smakować przepysznie. Uwielbiam jagody!!!
OdpowiedzUsuńSzybko zniknęło, więc to najlepsza rekomendacja :)
UsuńCudne ciasto,uwielbiam jagody,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie!:D A czy nie farbuje buzi na fioletowo?:)
OdpowiedzUsuńHmm...nie zauważyłam, by farbował, ale może nie zwróciłam na to uwagi po doznaniach smakowych :-)
Usuń