Aromatyczna i smakowita zupka z żółtej papryki
Składniki:
- 1 żółta papryka
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 1 łyżeczka Vegetty
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki chilli
- bulion
- 100g śmietany
Paprykę
pozbawić gniazda nasiennego – pokroić w grubą kostkę.
Cebulę
pokroić w półtalarki, marchewkę i ziemniaka w cienkie słupki.
Z
oliwy i przyrpraw zrobić 'marynatę' w naczyniu żaroodpornym –
dodać warzywa, wymieszać.
Grillować
warzywa w piekarniku przez ok. 15 min. [poz. 2]
Warzywa
przełożyć do garnka, dodać bulion – gotować 15min. w temp.
90C.
Zaprawiić śmietaną, gotować 5min. w temp. 90C.
Smacznego!
Rozgrzewająca, w sam raz na te chłodne wiosenne dni.
OdpowiedzUsuń