- 15g drożdży
- 200g mleka
- 30g cukru
- 365g mąki
- 15g masła
- 1/4 łyżeczki soli
Z drożdży, cukru i mleka zrobić zaczyn. Dodać pozostałe składniki - wyrobić ciasto.
Włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia (aż podwoi objętość).
Uformować chałkę - instrukcja tu.
Smacznego!
A jak miło się wstaje ze świadomością, że taka chałka na śniadanie.. Pycha!
OdpowiedzUsuńNo ba!
Usuńwyobrażam sobie ten miły zapach wieczorną porą;)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńI haven't had breakfast yet so, of course, I get hungry looking at this :) Have a GREAT friday!
OdpowiedzUsuńhugs, Kristin
Kristin, if you're getting hungry, please drop in for a cup of hot coffee and a slice of challah :))
UsuńHave a fantastic Friday!