Szpinakowe szaleństwo w roli głównej :)
Składniki:
Ciasto:
- 230g mąki
- 140g mleka
- 140g wody
- 1 jajko
- 15g oliwy
- szczypta soli
Farsz:
- 450g szpinaku
- 220g białego sera
- 1 serek topiony
- 1 cebula
- masło
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu
Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać robotem kuchennym, odstawić na 10min. (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać trochę mąki).
Usmażyć na patelni z obu stron.
Farsz:
Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle.
Dodać szpinak - podsmażyć.
Sprasować ząbek czosnku, dodać do szpinaku wraz z serem i serkiem topionym - dusić, aż serek się rozpuści.
Doprawić.
Na każdy naleśnik położyć 2-3 łyżki farszu - zawinąć jak krokieta. Opanierować w jajku i bułce tartej - obsmażyć na złoto na patelni.
Farsz:
Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle.
Dodać szpinak - podsmażyć.
Sprasować ząbek czosnku, dodać do szpinaku wraz z serem i serkiem topionym - dusić, aż serek się rozpuści.
Doprawić.
Na każdy naleśnik położyć 2-3 łyżki farszu - zawinąć jak krokieta. Opanierować w jajku i bułce tartej - obsmażyć na złoto na patelni.
Smacznego!
Poziom trudności: łatwe
Czas przygotowania: 30min.
Wyglądają świetnie ;) Uwielbiam szpinak w naleśnikach.
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w każdej postaci :)
Usuń...jejku ale pyszne naleśniki, poproszę jednego na kolacyjkę ? :). Apetycznie wyglądają. Uwielbiam szpinak i naleśniki :). Jedzenie jest boskie! :).
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo - tylko jednego? :P
Usuńjak szpinak i czosnek, to musi być pysznie :)
OdpowiedzUsuń