Cannelloni w sosie szpinakowym :)
Składniki:
cannelloni:
- 200g mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli
farsz:
- 300g mięsa mielonego
- 100g cebuli
- 200g pieczarek
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- sól
- pieprz
sos:
- 40g masła
- 60g mąki
- 500g mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 200g szpinaku
- ser żółty
Cannelloni:
Z podanych składników zagnieść ciasto – cienko rozwałkować i
pokroić na pasy.
Farsz:
Cebulę posiekać, dodać pokrojone pieczarki – podsmażyć,
Dodać pokrojonego pomidora – poddusić. Doprawić.
Wymieszać ze zmielonym mięsem.
Układać farsz na paskach makaronu – zawijać ruloniki. Ułożyć
w naczyniu żaroodpornym.
Posypać żółtym serem.
Sos:
Masło
roztopić, dodać mąkę - dokładnie wymieszać, by nie było
grudek. Dodać mleko i przyprawy.
Gotować mieszając aż zgęstnieje
(ok.7-10min.). Pod koniec gotowania dodać szpinak.
Zalać
sosem cannelloni.
Zapiekać w piekarniku w temp. 190C przez ok.
30min.
Smacznego!
Wielki plus dla Ciebie,że sama zrobiłaś makaron! Mistrzyni!!
OdpowiedzUsuńSerdeczne dzięki!
Usuń