środa, 22 lutego 2012

Samosy na polską modłę

Naszła mnie ochota na samosy, ale nie miałam dziś ochoty na orientalne smaki, więc postanowiłam zrobić samosy na polską modłę z sosem czosnkowym :)



Składniki:

  • 300g łopatki
  • 120g marchewki
  • 100g cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • papier ryżowy
sos czosnkowy:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku (można dać więcej - ja lubię łagodny)
  • 250g jogurtu naturalnego
  • 1 serek topiony naturalny
  • pieprz
  • łyżka koperku

Łopatkę zmielić, dodać posiekaną cebulę, startą marchewkę i przyprawy - wymieszać.

Zamoczyć papier ryżowy, ułożyć 1 dużą łyżkę farszu i zawinąć.

Smażyć do zarumienienia na rozgrzanym  głębokim oleju.

Podawać z sosem czosnkowym:

Majonez wymieszać ze sprasowanym czosnkiem, dodać jogurt, przyprawy i serek - roztopić.

Dodać koperek - wymieszać.

Smacznego!

2 komentarze: