sobota, 18 lutego 2012

Ptysie

'A ma pan może ptysia?' :-))) Moja odpowiedź na cytat z filmu nie może być inna niż: 'A mam! A jakże!' :P 


Ptyś z kremem śmietankowo - serkowym:



Składniki:
ptysie:

  • 150g wody
  • 80g masła
  • szczypta soli
  • 10g cukru
  • 120g maki
  • 3 jajka
krem:
  • 500g twarożku śmietankowego
  • 2 łyżeczki olejku waniliowego
  • 100g cukru pudru
  • 400g śmietany 30%
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 15g wody

Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać - odstawić na 10min. do przestudzenia.




Dodać stopniowo jajka ucierając na gładką masę.


Ciasto włożyć do szprycy - wycisnąć kulki o średnicy ok. 5cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachować odległość między ptysiami ok. 6cm).


Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25min.


Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na ok. 10min. do ostudzenia.


Wyciągnąć z piekarnika - wystudzić.


Krem:


Serek śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym.


Śmietanę ubić z cukrem waniliowym - delikatnie wymieszać z serkiem.


Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilę przestudzić, dodać do kremu - dokładnie wymieszać.


Gdy krem zacznie gęstnieć, przekroić ptysie i przełożyć kremem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz