Ptyś z kremem śmietankowo - serkowym:
ptysie:
- 150g wody
- 80g masła
- szczypta soli
- 10g cukru
- 120g maki
- 3 jajka
krem:
- 500g twarożku śmietankowego
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 100g cukru pudru
- 400g śmietany 30%
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 15g wody
Zagotować wodę z masłem, cukrem i solą. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać - odstawić na 10min. do przestudzenia.
Dodać stopniowo jajka ucierając na gładką masę.
Ciasto włożyć do szprycy - wycisnąć kulki o średnicy ok. 5cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachować odległość między ptysiami ok. 6cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25min.
Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na ok. 10min. do ostudzenia.
Wyciągnąć z piekarnika - wystudzić.
Krem:
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym - delikatnie wymieszać z serkiem.
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilę przestudzić, dodać do kremu - dokładnie wymieszać.
Gdy krem zacznie gęstnieć, przekroić ptysie i przełożyć kremem.
Smacznego!
Dodać stopniowo jajka ucierając na gładką masę.
Ciasto włożyć do szprycy - wycisnąć kulki o średnicy ok. 5cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zachować odległość między ptysiami ok. 6cm).
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25min.
Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na ok. 10min. do ostudzenia.
Wyciągnąć z piekarnika - wystudzić.
Krem:
Serek śmietankowy utrzeć z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym - delikatnie wymieszać z serkiem.
Żelatynę namoczyć w wodzie, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Chwilę przestudzić, dodać do kremu - dokładnie wymieszać.
Gdy krem zacznie gęstnieć, przekroić ptysie i przełożyć kremem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz