Składniki:
sos:
- 350g chudej wołowiny
- ok. 500g wody
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- 1 bulionetka pieczeniowa
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- 70g słodkiej śmietanki
placki ziemniaczane:
- 800g ziemniaków
- 110g cebuli
- 170g mąki pszennej
- 1 jajko
- olej do smażenia
Wołowinę pokroić w kostkę, chwilę podgotować w szybkowarze.
Cebulę posiekać, zarumienić na oliwie.
Dodać sprasowany czosnek - podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy oraz wodę, w której gotowało się mięso - poddusić.
Mąkę rozrobić w śmietance - dodać do sosu i zagotować.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę zetrzeć, dodać mąkę, jajko i przyprawy - wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz