Składniki:
- podudzia kurczaka
- kostka warzywna
- papryka słodka w proszku
- pieprz
- czosnek w proszku
- woda
- ziemniaki
- oliwa
- przyprawa do ziemniaków
- sól
sos brzoskwiniowy:
- 300g brzoskwiń z puszki (bez zalewy)
- 60g masła
- 2 łyżki łagodnej musztardy (np. Kremskiej lub Jerozolimskiej)
Kurczak:
Rozkruszyć kostkę warzywną - nasmarować kurczaka.
Posypać czosnkiem, pieprzem i papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Podlać odrobiną oleju i wody - piec w piekarniku w temp. 190C (w zależności od kurczaka - ok. 45min)
Ziemniaki:
Ziemniaki obrać, pokroić w talarki.
W miseczce wymieszać oliwę z przyprawami - wrzucić ziemniaki, dokładnie wymieszać.
Wrzucić do naczynia żaroodpornego, zapiekać wraz z kurczakiem.
Sos brzoskwiniowy:
Rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki - zagotować.
Zmiksować.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz