środa, 29 lutego 2012

Kurczak z sosem brzoskwiniowym i pieczonymi ziemniaczkami

Pogoda paskudna, więc choć podniebieniu należałoby dostarczyć nieco słodyczy :)



Składniki:
  • podudzia kurczaka
  • kostka warzywna
  • papryka słodka w proszku
  • pieprz
  • czosnek w proszku
  • woda
  • ziemniaki
  • oliwa
  • przyprawa do ziemniaków
  • sól
sos brzoskwiniowy:


  • 300g brzoskwiń z puszki (bez zalewy)
  • 60g masła
  • 2 łyżki łagodnej musztardy (np. Kremskiej lub Jerozolimskiej)

Kurczak:

Rozkruszyć kostkę warzywną - nasmarować kurczaka.

Posypać czosnkiem, pieprzem i papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 

Podlać odrobiną oleju i wody - piec w piekarniku w temp. 190C (w zależności od kurczaka - ok. 45min)

Ziemniaki:

Ziemniaki obrać, pokroić w talarki.

W miseczce wymieszać oliwę z przyprawami - wrzucić ziemniaki, dokładnie wymieszać.

Wrzucić do naczynia żaroodpornego, zapiekać wraz z kurczakiem.



Sos brzoskwiniowy:

Rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki - zagotować.

Zmiksować.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz