Zachęcam do zagłosowania na moje babeczki tutaj- głosując możecie wygrać nagrodę dla siebie :)
- 300g ciasta francuskiego (1/4 porcji)
- 250g mleka
- 250g śmietany
- 140g cukru
- 4 żółtka
- 1 laska cynamonu
- skórka z połowy cytryny
- 50g cukru pudru
- 80g białej czekolady
- 50g masła
- 300g twarożku sernikowego
- 30g świeżego soku z pomarańczy
- 2 łyżeczki żelatyny
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki.
Włożyć do natłuszczonej formy do muffinek.
nadzienie budyniowe:
Wymieszać mleko, śmietanę, cukier, mąkę i żółtka.
Dodać cynamon i skórkę z cytryny, ugotować budyń ciągle mieszając [18min]
Wyciągnąć skórkę, wlać budyń do foremek, nie wypełniając po brzegi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 20min.
polewa śmietankowa:
Zetrzeć czekoladę, dodać masło - roztopić.
Żelatynę namoczyć w soku pomarańczowym (5min.), następnie rozpuścić w gorącej kąpieli - przestudzić.
Żelatynę namoczyć w soku pomarańczowym (5min.), następnie rozpuścić w gorącej kąpieli - przestudzić.
Dodać twarożek, sok pomarańczowy z żelatyną i cukier - zmiksować.
śliczne
OdpowiedzUsuńDziękuję Dusiu!
Usuńjakie kolorowe! :)
OdpowiedzUsuńZa oknem biało, to choć w domu na stole niech będzie kolorowo :)
Usuńpiękne, kolorowe, takie wiosenne i pewnie pyyyyszne
OdpowiedzUsuńWszelkimi sposobami próbuję przywołać wiosnę, ale ona uparta :PP
UsuńPyszne..a d... rośnie :DDDD
az milo patrzec na takie cudenka ,od razu lepiej na duszy cos kolorowego zobaczyc:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję!
Usuń