Składniki:
- 200g jogurtu naturalnego
- 50g mleka
- 50g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki
- 60g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Z jogurtu, mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)
Dzielimy na 8-9 części, z każdej formujemy bułeczkę.
Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy bułeczki mlekiem, posypujemy makiem.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez ok. 20min.
Smacznego!
Cudnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń