ciasto:
- 350g mąki pszennej
- 180g letniej wody
- 20g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 25g oliwy
- 1 łyżeczka soli
sos bazyliowy:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 600g pomidorów
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- szczypta pieprzy cayenne
- kilka listków świeżej bazylii
pizza:
- 100g cebuli
- 450g pieczarek
- 200g żółtego sera
- 125g mozzarelli
- cząber
- tymianek
Sos:
Z pomidorów usunąć gniazda (ja tym razem użyłam zamiast pomidorów niezbyt gęstego przecieru pomidorowego, który robiłam pod koniec lata ze swoich pomidorów).
Cebulę zmiksować z czosnkiem, dodać pokrojone pomidory i przyprawy - gotować pod przykryciem ok. 15min (aż zgęstnieje).
Pod koniec gotowania dodać świeżą bazylię.
Przed polaniem pizzy można sos przetrzeć.
Ciasto:
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.
Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek.
Pizza:
Cebulę pokroić w talarki - poddusić podlewając wodą.
Dodać pokrojone pieczarki, dusić.
Smacznego!
ale fajowa! aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper - uwieliam pizze
OdpowiedzUsuńChyba niewiele jest osób, które nie lubią pizzy :)
Usuń