Składniki:
- 50g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g oliwy
- 250g świeżego ogórka
- 50g sałaty lodowej
- 700g wody
- 50g ryżu
- 1 kostka bulionowa
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 100g śmietany
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
Posiekać cebulkę i czosnek - poddusić na oliwie.
Dodać pozostałe składniki (oprócz koperku, pietruszki i śmietany).
Gotować w temperaturze 90C przez 15min.
Dodać śmietanę - zagotować (1min.)
Dodać koperek i natkę - zmiksować.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
To coś dla mnie :) Pozdrawiam i zapraszam też do siebie :)
OdpowiedzUsuńTa ogórkowa jest jak dla mnie the best :)
UsuńuWIELBIAM TĄ ZUPKĘ CHOCIAŻ WIELE osób stroni od niej..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
Szana-Banana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Szczerze to nie rozumiem dlaczego wiele osób od niej stron, bo jest przepyszna! :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie, i tak rozgrzewająco
OdpowiedzUsuńJejku! Jaka pyszna jest ta zupa! To chyba najlepsza ogórkowa jaką jadłam! Całe szczęście że zrobiłam z podwójnej porcji :-) Dziękuję!
OdpowiedzUsuńTeż ją uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń