środa, 1 lutego 2012

Chleb tostowy (2)




Składniki:
  • 40g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300g mleka
  • 500g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25g oliwy


Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn.

Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia.

Przełożyć do keksówki. Ponownie przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 25-30min.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. pyszny do tostów... oj jak dawno ja już ich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie przedwczoraj miałam ochotę na tosty, więc upiekłam chlebek - nie wiem czy dotrwa do wieczora, by zrobić tosty...jak widać na powyższym obrazku, niewiele go zostało :)

      Usuń