sobota, 4 lutego 2012

Sakiewki

A przed deserem - sakiewki z warzywkami i kurczakiem :)


Składniki:
farsz:
  • 1/2 kalafiora
  • 60g cebuli
  • 250g fileta z kurczaka
  • oliwa
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 pomidor
  • 220g włoskiego serka
ciasto:
300g ciasta krucho - drożdżowego (przepis tu)

Oliwę wymieszać z przyprawą uniwersalną, pieprzem i koperkiem. Piersi pokroić i wymieszać z przygotowaną 'marynatą'. Odstawić do lodówki na ok. 1h.



Kurczaka podsmażyć na rumiano, dodać posiekaną cebulę - poddusić:


Kalafior zblanszować, pomidora i serek pokroić w kosteczkę. Wymieszać z kurczakiem i cebulą - doprawić:


Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku ok. 15cm.

Nałożyć 3 łyżki farszu - skleić sakiewki (można posmarować boki roztrzepanym żółtkiem, by się łatwiej sklejało).

Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25min.


Smacznego!

Poziom trudności: średni
Czas przygotowywania: 20min. (nie wliczając ciasta)
Całkowity czas: 1h 10min.



4 komentarze: