Składniki:
farsz:
- 1/2 kalafiora
- 60g cebuli
- 250g fileta z kurczaka
- oliwa
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 pomidor
- 220g włoskiego serka
ciasto:
300g ciasta krucho - drożdżowego (przepis tu)
Oliwę wymieszać z przyprawą uniwersalną, pieprzem i koperkiem. Piersi pokroić i wymieszać z przygotowaną 'marynatą'. Odstawić do lodówki na ok. 1h.
Kurczaka podsmażyć na rumiano, dodać posiekaną cebulę - poddusić:
Kalafior zblanszować, pomidora i serek pokroić w kosteczkę. Wymieszać z kurczakiem i cebulą - doprawić:
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku ok. 15cm.
Nałożyć 3 łyżki farszu - skleić sakiewki (można posmarować boki roztrzepanym żółtkiem, by się łatwiej sklejało).
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25min.
Smacznego!
Poziom trudności: średni
Czas przygotowywania: 20min. (nie wliczając ciasta)
Całkowity czas: 1h 10min.
pyszne sakiewki ze smakowitym wnętrzem:)
OdpowiedzUsuńO tak - niezłe wyszły :)
Usuńpyszniutkie :) na imprezę idealne ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że imprezowiczom przypadną do gustu :)
Usuń