Królik ma pyszne i bardzo delikatne mięsko - danie godne polecenia:)
Składniki:
- tuszka królika
- pieprz
- sól morska+rozmaryn+skórka cytryny
- masło
- cebula
- ok. 300g wody
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżeczki musztardy
- 200g śmietanki
- 1 łyżka mąki
Królika umyć, osuszyć i usunąć błonę. Poporcjować.
Oprószyć pieprzem i przyprawą (sól, rozmaryn i skórka cytryny).
Roztopić masło na patelni, obsmażyć mięso na złoty kolor - przełożyć do brytfanny/.
Na maśle zarumienić cebulkę. Dodać wodę, kostkę rosołową i musztardę - dokładnie wymieszać. Podlać królika - piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 60 min/
Dodać śmietankę - piec kolejne 20-30min.
Smacznego!
królik wyszedł mega , nie dodawałem mąki za to dodałem do mieska troszke majeranku
OdpowiedzUsuńale ogólnie pyszny w ustach sie rozpływa
Baaardzo się cieszę :)
UsuńWitam ! a ja dla odmiany zamiast wody dodałam.....wina, naprawdę rewelacja. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! Trzeba wypróbować :)
UsuńA ja zamiast kostki dodałem.... bulionu!! Aż mnie skręca jak czytam "dodać kostkę rosołową", bleh!!
OdpowiedzUsuńKostka rosołowa, podobnie, jak Vegeta w moim przypadku jest domowa, przygotowywana własnoręcznie, ale nie każdemu pewnie się chce poświęcić 'chwilkę', by je przygotować w domu :)
UsuńAha, to zmienia postać rzeczy :)
UsuńRównież wypróbowałam przepis, szybki, prosty a jaki smak.... mmmm- to był mój najsmaczniejszy sos jaki zrobiłam :), cebulka super dodaje smaku, bałam się dodać skórkę cytryny bo nigdy wcześniej nie stosowałam i bardzo miłe zaskoczenie:). Wypróbowałam tez na innych mięsach :)
OdpowiedzUsuńNiezmiernie się cieszę, że smakowało :) Polecam się na przyszłość :)
UsuńJak tak czytam te komentarze i opis patrzę na zdjęcie to normalnie ruszam do sklepu po królika i do dzieła jutro będzie obiadek po raz kolejny żona wprowadzę w stan szoku :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w pichceniu :) Oby żonka była zachwycona :D A jako następne danie do szokowania polecam Ci bigos staropolski (http://magnolia0joaska.blogspot.com/2011/12/bigos-staropolski_6139.html) Petarda :)
UsuńBigos świetna sprawa ale to nie te święta na bigos :) ale na pewno zainteresuję się póki co jutro będzie królik już kupiony w piątek ozorki wołowe w sosie chrzanowym i w niedzielę gulasz wołowy i wyjazd na dwa tygodnie w trasę po Europie a jak wrócę to będzie kapuśniak. A w tajemnicy zdradzę ze jutro na tapetę idzie kiełbasa biała wieprzowa :) moja ulubiona i mojego syna kiełbasa :)
Usuńpokroić cebule dodać wody ile cebuli i wody proszę w składnikach pisać dokładnie proporcje ile dawać dziękuje
OdpowiedzUsuńJEST dokładnie podane w składnikach ile wody, ile cebuli
OdpowiedzUsuń