niedziela, 24 sierpnia 2014

Powidła śliwkowe

Sezon śliwkowy rozpoczęty, więc czas na powidła śliwkowe :)

Składniki:
  • 1,5 kg śliwek
  • 40g cukru [można dać więcej, jeśli śliwki nie są bardzo słodkie]


Śliwki wypestkować, ułożyć na pergaminie i podpiec w piekarniku nagrzanym do 100C do puszczenia soku [u mnie 45 min.]

Zmiksować śliwki, przełożyć do garnka i zasmażać do uzyskania pożądanej konsystencji 
[w zależności od śliwek, 50-60 min.]

10 min przed końcem smażenia dodać cukier.

Gorące powidła przełożyć do wyparzonych słoiczków, ustawić do góry dnem do wystudzenia.

Powidła są doskonałe do bigosu staropolskiego

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. ALE PO CO MIKSOWAĆ CAŁY UROK W TYM ABY BYŁY KAWAŁKI OWOCÓW.
    Blog jest super marianna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy, jak kto lubi :)))) Śliwki nie są wdzięczne pod tym kątem... po smażeniu zostają kawałki skórek.... Poza tym powideł z reguły używam do bigosu i wolę, gdy są 'gładkie' :)
      Innych owoców nie miksuję :)
      Dziękuję za przemiłe słowa.

      Usuń