środa, 13 sierpnia 2014

Pasteryzowana fasolka szparagowa

Wysyp fasolki? 

Żadem problem - do słoików, pasteryzujemy i na zimę będzie w sam raz!

Składniki:

  • fasolka szparagowa
  • woda
  • 1/2 łyżeczki soli do każdego słoika
  • 1/2 łyżeczki cukru do każdego słoika


Fasolkę zblanszować przez 2 min., odcedzić, wystudzić i wsadzić do słoików.

Zalać wodą, dodać sól i cukier, porządnie zakręcić.

Pasteryzować przez 40min. odstawić. 

Następnego dnia pasteryzować ponownie przez 25 min., odstawić.

Trzeciego dnia pasteryzować przez 10 min., postawić do góry dnem, zostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Dlaczego fasolke tyle dni sie pasteryzuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ponieważ fasolka 'gazuje'. Kilkukrotna pasteryzacja zapewnia trwałość.

      Usuń