Paszteciki krucho-drożdżowe z suszonymi śliwkami, kapustą i grzybami :-)
Pycha!
Składniki: [25 szt]
- ciasto krucho-drożdżowe [przepis znajdziecie tu - wystarczy 1/4 porcji podanej w przepisie]
- 200g śliwek suszonych
- 200g wody
- 150g kiszonej kapusty
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotować ciasto według przepisu. Rozwałkować na cienki prostokąt. Pokroić na paski o szerokości ok.
Śliwki pokroić, przełożyć na patelnię ,podlać wodą i zasmażać do czasu wyparowania nadmiaru wody.
Kapustę ugotować (ok. 10 min) - jeżeli jest zbyt kwaśna, najpierw obgotować, wylać pierwszą wodę i dopiero ugotować. Posiekać [np. w malakserze].\
Grzyby namoczyć, pierwszą wodę wylać, następnie ugotować (ok. 10 min). Posiekać [np. w malakserze].
Kapustę, grzyby, powidła i pieprz dodać do śliwek - wymieszać i chwilkę razem podsmażyć.
Przełożyć farsz na ciasto układając wzdłuż dłuższego brzegu. (miejsce sklejenia powinno być pod spodem). Zawinąć i pokroić na kawałki o szerokości ok. 4-5 cm.
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 190C do zarumienienia (ok. 18-20 min)
Podawać np. z barszczykiem.
Smacznego!
Nie jadłam czegoś takiego, a to może być całkiem dobre :)))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń