czwartek, 25 grudnia 2014

Bułeczki z pszenicą i słonecznikiem

Nie ma nic lepszego niż świeże, chrupiące bułeczki na świąteczne śniadanie...a podane ze swojskim masłem  już poezja :)


Składniki:
  • 300g zsiadłego mleka
  • 15g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100g pszenicy
  • 400g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy
  • mleko do posmarowana wierzchu
  • słonecznik


Z mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn (podgrzewam do 37C, by zaczyn szybciej 'ruszył') czekamy aż zacznie pracować.

Pszenicę mielimy, mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (powinno odchodzić od dłoni)

Dzielimy na 8 / 9 części, z każdej formujemy bułeczkę, robimy nożem nacięcie (mocno nacinamy bułki na pół)


Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem, posypujemy słonecznikiem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia (można wstawić do piekarnika nagrzanego do 50C - bułki szybciej wyrosną)


Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190C przez ok. 19 min.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz