sobota, 3 stycznia 2015

Wytrawne babeczki na cieście francuskim

Przepyszne, soczyste, ekspresowe babeczki z gotowanym kurczakiem na cieście francuskim są doskonałą propozycją na obiadek, a także wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście

Składniki:

  • 300g ciasta francuskiego
  • 200g mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)
  • 1 kostka rosołowa
  • masło klarowane
  • 70g cebuli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pomidor
  • 50g żółtego sera
  • 50g mozzarelli
  • 2 jajka
  • 200g śmietanki
  • sól
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cząbru



Kurczaka ugotować dodając kostkę rosołową w szybkowarze (7 min. od puszczenia pary)

Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle dodając cukier.

Pomidora, żółty ser i ugotowanego kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z zeszkloną cebulką.

Z ciasta francuskiego wykroić krążki, wyłożyć nimi formę do mufinek, nałożyć farsz.

Jajka ubić na puszystą masę, dodać śmietankę i przyprawy - zmiksować.

Zalać babeczki masą śmietanowo - jajeczną, posypać posiekaną mozzarellą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C.

Zapiekać do ścięcia masy śmietanowo-jajecznej i upieczenia ciasta francuskiego (ok. 18-20 min.; po 10 minutach zmienić grzanie: góra-dół na grzanie: dół)

 Podawać ze świeżym listkiem bazylii.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. same pysznosci :) jak jalubie takie jedzonko :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh...ja też, co niestety jest wadą, bo szybko znikają :)

      Usuń