Przepyszne, soczyste, ekspresowe babeczki z gotowanym kurczakiem na cieście francuskim są doskonałą propozycją na obiadek, a także wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście
Składniki:
- 300g ciasta francuskiego
- 200g mięsa z kurczaka (najlepiej z udek)
- 1 kostka rosołowa
- masło klarowane
- 70g cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 pomidor
- 50g żółtego sera
- 50g mozzarelli
- 2 jajka
- 200g śmietanki
- sól
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki cząbru
Kurczaka ugotować dodając kostkę rosołową w szybkowarze (7 min. od puszczenia pary)
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle dodając cukier.
Pomidora, żółty ser i ugotowanego kurczaka pokroić w drobną kostkę, wymieszać z zeszkloną cebulką.
Z ciasta francuskiego wykroić krążki, wyłożyć nimi formę do mufinek, nałożyć farsz.
Jajka ubić na puszystą masę, dodać śmietankę i przyprawy - zmiksować.
Zalać babeczki masą śmietanowo - jajeczną, posypać posiekaną mozzarellą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C.
Zapiekać do ścięcia masy śmietanowo-jajecznej i upieczenia ciasta francuskiego (ok. 18-20 min.; po 10 minutach zmienić grzanie: góra-dół na grzanie: dół)
Podawać ze świeżym listkiem bazylii.
Smacznego!
same pysznosci :) jak jalubie takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Heh...ja też, co niestety jest wadą, bo szybko znikają :)
Usuń