Pyszne babeczki na cieście francuskim z brzoskwinią i cynamonowym budyniem
Składniki: [8 sztuk]
- 200g ciasta francuskiego [na domowe ciasto przepis znajdziesz tu]
- 1 budyń śmietankowy [na domowy budyń przepis znajdziesz tu]
- 1 łyżka cukru (jeśli budyń jest niesłodzony)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 280g mleka
- 1 puszka brzoskwiń
- bułka tarta i margaryna do foremek
Foremki do tartaletek wsmarować margaryną i wysypać bułką tartą [po pierwsze ciasto nie przyklei się do formy, po drugie z bułki powstanie przepyszna, chrupka warstwa]
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wykroić foremkami krążki i włożyć do foremek.
Na mleku ugotować gęsty budyń dodając cynamon - do każdej foremki włożyć kopiatą łyżkę budyniu, na nim ułożyć połówkę brzoskwini dociskając.
Piec w piekarniku nagrzanym do 210C przez 25 min[grzanie dół], następnie zmienić grzanie na góra-dół i piec kolejne 5 min.
(pieczemy do czasu, gdy ciasto francuskie nabierze ładnego, złotego koloru)
Smacznego!
Zachwycające słoneczka :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na ponure zimowe wieczory :)
Usuń